POPOVIĆ: Takse su kukavičje jaje Prištine!

Takse su kukavičje jaje Prištine i jasno je da se radi o taktičkom pristupu jačanja pozicija u pregovorima sa Beogradom, smatra ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je ocenio da je teško da nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, bez obzira na njihov autoritet, mogu da izvrše bilo kakav uticaj na Prištinu u pregovorima, zbog trenutne situacije unutar same EU.

S druge strane, smatra Popović, direktno uključivanje Merkelove i Makrona u pregovore značilo bi promenu formata pregovaranja, koje je do sada, kako je ocenio, neuspešno vodila šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

- To bi onda otvorilo mogućnost da se u pregovore uključe SAD, Rusija i Kina - dodao je Popović.

On smatra da SAD imaju mehanizme da nateraju Prištinu da povuče takse ali ih ne koriste, jer žele da vide Srbiju iscrpljenu.

- Nisu u pitanju samo takse, još je važnije da se povuku zakoni o takozvanoj vojsci Kosova i platforma za pregovore koju je usvojila lažna kosovska skupština. Kada su u pitanju takse, to je kukavičje jaje Prištine. Jasno je da se radi o taktičkom pristupu jačanju pozicija u pregovorima, tako što bi se pitanje njihovog ukidanja stavilo na sto samo ako bi Srbija bila spremna da nešto ustpupi zauzvrat - smatra Popović.

Ističe i da vreme radi za Srbiju, jer se menja odnos snaga u međunarodnoj politici.

- Odlaze u istoriju korupirani političari koje su potkupljivali kosovski Albanci, sve veći broj zemalja povlači priznanje lažne države Kosovo. Kosovu treba dati suštinsku autonomiju, najveću koja postoji na svetu, ali status južne srpske pokrajine mora da bude definisan u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 - kaže Popović.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:05  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro