Izvor:
03.03.2017 u 18:59
0

Mogerini poručila: SRBIJA VAŽNA ZA REGIONALNU STABILNOST, SA ZADOVOLJSTVOM IŠČEKUJEMO PRIDRUŽENJE!

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini istakla je danas da Unija sa zadovoljstvom iščekuje pridruženje naše zemlje, i podvukla ulogu Srbije kao ključne zemlje za mir i stabilnost u ovom delikatnom regionu, koji je, kako je ukazala, pod sve većim pritiskom.

Poručila je da je EU stalo do Srbije, zbog njene sadašnjosti i budućnosti, koje su povezane sa Unijom.

Vrata EU ne samo da su širom otvorena za Srbiju, već sa zadovoljstvom isčekujemo vaše pridruženje našoj zajednici. To je konkretan projekat na kojem zajednički radimo. Verujem da je naša Unija nepotpuna dok Srbija i druge zemlje regiona budu van nje“, ukazala je Mogerini.

Ona je, u obraćanju na posebnoj svečanoj sednici parlamenta, kojoj je prisustovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić sa članovima Vlade, ukazala na impresivan napredak koje su ostvarili Srbija i region, dodajući da je on ugrožen sve većim osećajem nesigurnosti u svetu i regionu.

Žvimo u krhkom svetu koji se menja. Često nije jasno gde se nalazi prava moć. Sve veći pritisak je na ovom delikatnom regionu. Stabilnost danas zahteva veća ulaganja svih nas. Bez mira i pomirenja napredak u bilo kojoj drugoj oblasti biće ugrožen, pre svega u ekonomiji“, poručila je Mogerini.

Ona je ukazala da je prva zamisao koja je vodila do ujedinjenja Evrope, pre šest decenija, upravo bila ekonomska saradnja.

Nakon najkrvavijih ratova koje je čovečanstvo doživelo u Drugom svetskom ratu Evropljani su shvatili da je mnogo bolje da uspostavimo regionalnu saradnju, sarađujemo i posljujemo nego da ratujemo. EU je tako nastala, kao ekonomski projekat saradnje, a zatim je postala mirovni projekat, koji je jedan od najuspešnih mirovnih projekata u ljudskoj istoriji“, podsetila je ona dodajući da je umesto da se ratuje oko nekih regiona odlučeno da se ti regioni pretvore u centre rasta.

Taj projekat, kako ističe, je veoma uspešan i danas, a da bi bismo očuvali rast i prosperoitet mir i stabilnost su od ključne važnosti.

Ne možemo da dovoljno naglasimo koliko je Srbija važna za regionalnu stabilnost“, naglasila je Mogerini koja je izrazila zahvalnost na konktinuiranoj posvećenosti Sbrije integraciji u EU, regionalnoj saradnji i dijalogu.

Niko neće biti radostan ako dođe do nove eskalacije. To je razlog što ulažemo toliko energije u dijalog i regionalnu saradnju“, rekla je Mogerini.

Podsetila je da je EU glavni trgovinski partner Srbije, da dve trećine izvoza ide u Uniju i tri četvrtine stranih investicije dolazi iz EU.

Kada je reč o privrednim reformama Mogerini je pohvalila impresivne rezultate koje je ostvarila Srbija, dodajući da reforme moraju da se nastave, a da će EU pomoći.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva, Printscreen/YouTube

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter