Azem Vlasi: Ako pokrenemo pitanje granica, ulazimo u novi problem!

Advokat, bivši visoki funkcioner u SFRJ i savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija smatra da se dijalog Beograda i Prištine neće skoro završiti jer su pozicije dve strane veoma udaljene.

"S jedne strane predsednik Srbije stalno ponavlja da je moguć dogovor ako dođe do nekih kompromisa, a ne kaže kakvih kompromisa. Ponavlja tezu da ne može neko da dobije sve, a neko ništa. Ne kaže šta to i ko od koga treba da dobije i ako Srbija misli nešto da dobije, šta to Kosovo duguje Srbiji", konstatovao je Vlasi. 

Takođe, napominje on, kada je reč o statusu Kosova nema o čemu da se razgovara jer je status rešen 2008. "Kosovo je nezavisna država i ovde niko neće razgovarati sa Srbijom da se vrati na nultu poziciju", kaže Vlasi. 

Na pitanje da li to znači da on isključuje ideju o podeli Kosova, Vlasi kaže da je mogućnost podele Kosova u potpunosti isključena i to iz više razloga.

"Kao prvo, to neće dozvoliti međunarodni faktori koji su menadžerisali nezavisnost Kosova ni Brisel, koji sada vodi normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Ni oni neće da čuju da se razgovara o promeni granica. A i kada bi se o tome razgovaralo, to se ne bi isplatilo ni Kosovu ni Srbiji jer bi ušli u težak i ćorav posao", kaže Vlasi. 

"Šta znači podela? Kada krenemo da razgovaramo o granicama pukne problem. O kom delu Kosova misli Srbija kad na svim delovima Kosova ima Srba", dodaje on. 

Takođe, odgovarajući na pitanje da li je Priština u poslednje vreme malo popustila u svojim stavovima, Vlasi kaže da se samo stiče takav utisak.

"Realnost je drugačija, jer na Kosovu nema političara koji bi razgovarao o promeni statusa Kosova, odnosno o tome da Kosovo nije država ili da treba pitati Srbiju da li će Kosovo biti država ili ne", ističe on. 

"Dakle, o tom pitanju ovde nema sagovornika, a ja bih znao doboro da ih ima", zaključuje Vlasi. 

 

b92.net
Foto: slobodno srpski/printscreen, Twitter/bneintellinews

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost