Izvor:
22.10.2018 u 10:54
0

FABRICI: Srbija prepoznata kao lider Zapadnog Balkana!

Srbija ima svoje čvrsto mesto u procesu proširenja Evropske unije i prepoznata je kao lider na Zapadnom Balkanu, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je EU prepoznala posvećenost srpskih vlasti da stvore funkcionalnu tržišnu ekonomiju.

Fabrici je na okruglom stolu "Stabilizacija i integracija na Zapadnom Balkanu", na dvodnevnom Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu, rekao da se brizna kojom se zemlje priključuju EU ne meri samo protokom vremena, već sprovođenjem reformi.

EU ove godine stavila ovaj region i njegovu evropsku budućnost u centar svoje agende.

"Ako želimo više stabilnosti u komšiluku, moramo da održimo i proces integracija koji uključuje i Zapadni Balkan", rekao je Fabrici.

On je istakao da je u prethodnom periodu u Srbiji postignut napredak na polju ekonomskih reformi i makroekonomske stabilnosti, da je inflacija smanjena, kao i nivo nezaposlenosti, da su cene stabilne, kao i da su u prva tri kvartala zabeleženi privredni rast i povećanje investicija.

Dodao je da su, međutim, potrebni i dodatni napori da bi se poboljšalo poslovno okruženje, te da je neophodna i oštrija borba protiv korupcije i sive ekonomije, restrukturiranje javnih preduzeća i reforma javne uprave.

"U osnovi je data pozitivna ocena Srbiji, naročito u ekonomskoj oblasti, što nam pokazuje da funkcioniše veza između stabilnosti i integracija", rekao je Fabrici.

Podsetio je da 66 odsto izvoza iz Srbije ide u zemlje EU, dok 62 odsto uvoza u Srbiju dolazi iz EU.

Šef evropske delegacije podsetio je, takođe, da je Srbija otvorila 18 poglavlja u pregovorima sa EU i da će uskoro biti otvorena i ostala.

Istakao je da EU predstavlja transformatorsku silu koja donosi više stabilnosti, prosperiteta, sigurnosti i veći nivo demokratije.

"Dok EU ostaje nacionalni projekat za celu Srbiju, vladu, opoziciju, nevladine organizacije, poslovnu zajednicu, to je i projekat i put napred. Posao moje delegacije je da podrži ovaj proces, kako bi bio brži i temeljniji", rekao je Fabrici Kako je naveo, stabilnost i integracije predstavljaju dva ključna elementa u evropskom procesu koja se uzajamno podržavaju.

"Proces evropskih integracija doprinosi stabilnosti u regionu i istovremeno stabilnost predstavlja preduslov za proces integracija", rekao je Fabrici.

Ssef delegacije EU u Srbiji rekao je da većina zemalja regiona koje nisu članice EU insistiraju na pitanju vremena za čanstvo i naveo da prisutna "frustracija vremena" nema veze sa samim protokom vremena već sa sprovođenjem reformi.

Fabrici kaže i da iz ugla EU vreme i brzina zavise od reformi, a vremenski okviri koji se pominju, kao što je 2020, 2025. godina predstavljaju ohrabrenje, a ne datum postavljen kao rok.

Ponovio je da je EU uložila dosta finansijskih sredstava u Srbiju i region, te da je u prethodnih 10 godina uloženo 13 milijardi evra, a da se planira povećanje finansijskih ulaganja za 20 odsto, Kada su u pitanju investicije, Fabrici kaže da zemlje koje žele da budu deo EU moraju da igraju po istim pravilima kao države članice,.

"Rast ovog regiona je i naš rast i ako je region srećan i mi smo srećni", rekao je on i dodao da u tom procesu ne može biti prečica niti narušavanju tržišta.

On je naveo da je u izveštaju EU o napretku Srbije jasno rečeno da su prioritet ljudska prava, sloboda medija i nezavisno sudstvo.

Kako kaže, veliki problem je i depopulacija, migracije i demografija.

"Želimo da ekonomske reforme dovedu do toga da ljudi mogu da odu, ali da žele da se vrate. Da putovanje bude mogućnost, a ne nužnost", rekao je on.

EU mora da vidi činjenice i u praksi implementirane sporazume, naveo je Fabrici i dodaje da je proces reformi merljiv.

On je zaključio da ne postoji "mi i vi", već da zemlje kandidati i zemlje članice treba da rade zajedno, a da se taj partnerski odnos gubi ako se delimo na dve strane.

Izvor: Kurir
Foto: YouTube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter