Izvor:
14.10.2019 u 09:36
0

STOTINE STUDENTATA I JAVNIH SLUŽBENIKA NA ULICAMA! Protesti posle izricanja zatvorskih kazni!

Stotine studenata i javnih službenika okupilo se danas na protestima u više delova Barselone, posle izricanja zatvorskih kazni separatističkim liderima u Kataloniji.

Demonstranti su blokirali pojedine puteve u Barseloni, a javni službenici su izašli ispred svojih poslovnih zgrada.

Danas su prekršena sva njihova prava. Užasno je što Evropa ne reaguje. Ne želim da budem Evropljanin, ne želim da budem Španaca – rekao je jedan od demonstranata.

Protesti su, kako prenosi AP, organizovani u drugim gradovima severoistočnog regiona.

Španski Vrhovni sud je osudio devet bivših katalonskih političara i aktivista na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog njihove uloge u neuspelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Troje preostalih optuženih proglašeni su krivim samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne.

Bivši potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras osuđen je na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih fondova.

On je posle presude poručio da je nezavisnost Katalonije sada "bliža nego ikada".

Mi Katalonci nemamo alternativu – prenela je komentare Žunkerasa njegova partija.

I bivši katalonski lider Karles Pućdemon, koji je prebegao u Španiju zajedno sa još nekoliko članova njegove bivše vlade, kritikovao je presudu, nazivajući je "svirepom".

Vreme je za reakciju… za budućnost naših sinova i kćeri. Za demokratiju. Za Evropu. Za Kataloniju – napisao je Pućdemon na Tviteru.

Pućdemon je vodio taj španski region u vreme kada je pokušano proglašenje nezavisnosti 2017. godine, za koje je i suđeno katalonskim liderima, prenosi Rojters.

Podseća se da njemu nije suđeno, jer je pobegao u Belgiju gde živi u egzilu.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/CatalansForYes

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter