IRAN: Najmanje šestoro mrtvih u snažnom zemljotresu!

Najmanje šest osoba je danas poginulo u gradu na zapadu Irana u snažnom zemljotresu koji je registrovan u blizini granice Iraka i Irana, javila je iranska državna televizija.

Kako je prenela agencija Rojters, u gradu Kasr-e Širin ima i dosta povređenih.

Iranska televizija navodi da se potres osetio u nekoliko iranskih gradova, da je osam sela pretrpelo štetu, kao i da su neka ostala bez struje.

U gradovima zapadne provincije Kermanšah ljudi su izašli na ulice zbog opasnosti od naknadnih potresa, izjavio je lokalni zvaničnik Crvenog krsta.

Mnoge kuće u ruralim delovima te provincije su napravljene od blata i vrlo lako se urušavaju, napominje britanska agencija.

Mediji različito izveštavaju o tome koje je jačine bio zemljotres - Rojters navodi 7,2. Tas s, pozivajući se na evropski Sredozemni seizmološki centar, 7,4 a neki idu i do 7,5 stepeni Rihterove skale.

S druge strane, zvaničnik iračke meteorološke službe navodi da je potres bio jačine 6,5 stepeni i da je pogođen veći deo zemlje, uključujući i Bagdad.

Mnogi stanovnici iračke prestonice istrčali su iz zgrada i kuća u panici. Slična situacija se odigravala i u Erbilu, kao i drugim gradovima na severu Iraka, koji su bilzu epicentra potresa.

Iračka meteorološka služba je, zbog eventualnih naknadnih potresa, savetovala ljudima da ne ostaju u zgradama i da ne koriste liftove.

Prema američkoj geološkoj službi, epicentar zemljotresa registrovan je jugozapadno od grada Halabdže, duž iračko-iranske granice.

AP prenosi da su pogođene i iranske provincije na severozapadu, zapadu i u centralnim oblastima zemlje. 

Tas s navodi da je epicentar zemljotresa bio na 10 kilometara dubine, kao i da se potres osetio i u Kuvajtu.

Zemljotres se osetio i u Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, kao i u mnogim delovima Izraela.

Happytv.tv
Foto: Pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost