FRANCUZI USVOJILI KONTROVERZNI ZAKON: Migranti u pritvoru do 90 dana, a za ilegalno prelaženje granice čeka ih zatvor!

 

 

 Donji dom francuskog parlamenta odobrio je sinoć, velikom većinom glasova, kontroverzni zakon koji pooštrava pravila o azilu. U korist zakona glasalo je 228 članova parlamenta, 139 je bilo protiv, 24 uzdržano, a rasprava o zakonu trebalo bi da se nastavi u junu u Gornjem domu, odnosno Senatu.

 Prema tom zakonu, vreme kada se ilegalni migranti mogu držati u pritvoru se povećava na rok do 90 dana, skraćuje se rok za podnošenje zahteva za azil, a ilegalni prelazak granice kažnjava jednogodišnjom kaznom zatvora ili novčanom kaznom. Zakon olakšava i maloletnicima da dobiju azil i ima za cilj da prepolovi vreme potrebno da vlasti obrade bilo koji zahtev za azil.

 Kako se navodi, predlog zakona su kritikovale grupe za zaštitu ljudskih prava i levičarske stranke, a bilo je podela i u stranci predsednika Emanuela Makrona u kojoj je jedan član stranke glasao e protiv zakona, dok je 14 bilo uzdržano.

Lider desničarske stranke Nacionalni front Marin Lepen i članovi njene stranke glasali su za neke članove spornog zakona.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost