Izvor:
03.08.2016 u 23:04
0

DA LI JE NA POMOLU TOTALNO UNIŠTENJE? Amerikanci prete Rusiji nuklearnim udarom, Rusi tvrde da će adekvatno odgovoriti!

Sjedinjene Američke države odobrile su početak priprema za proizvodnju modernizovane nuklearne bombe B61-12. Proizvodnja može početi već 2020. godine. Ruski eksperti smatraju da će ovaj potez ozbiljno narušiti stabilnost u Evropi.

Oni ističu i da će ona biti usmerena „ne samo protiv Rusije već i protiv drugih američkih neprijatelja“, kao što su Kina, Severna Koreja i Iran. Ovaj potez Amerikanaca eksperti smatraju provokacijom i realnom pretnjom za globalnu bezbednost.

U Kremlju se, međutim, uzdržavaju od komentara o ovim namerama Vašingtona. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je, odgovarajući na novinarsko pitanje — da li planovi Vašingtona ugrožavaju paritet u toj sferi i da li će Rusija reagovati na te planove SAD — rekao da će stručnjaci (za nuklearno oružje) ubrzo oceniti ovaj američki potez.

U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova podsećaju na reči ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je ranije rekao da Rusija neće učestvovati u novoj trci u naoružanju, ali da će Moskva učiniti sve da osigura nacionalnu bezbednost. Vašington tvrdi da program modernizacije nuklearnih bombi ne preti nuklearnom paritetu. Amerikanci navode da će im to omogućiti da smanje količinu nuklearnih bombi razmeštenih u Evropi, a takođe da će time smanjiti i broj nuklearnih gravitacionih bombi u svom nuklearnom arsenalu.

Direktor departmana Ministarstva inostranih poslova RF za kontrolu naoružanja Mihail Uljanov navodi da je reč o razmeštanju atomskih bombi u pet zemalja — Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Te misije su, po našem mišljenju, grubo narušavanje duha i slova Ugovora o neširenju nuklearnog oružjarekao je Uljanov.

On podseća da taj međunarodni ugovor zabranjuje državama koje poseduju nuklearno naoružanje isporučivanje istog, direktno ili indirektno, državama koje ne poseduju nuklearno naoružanje, a takođe, s druge strane, zabranjuje državama koje ne poseduju nuklearno naoružanje primanje istog. Neki ruski analitičari upozoravaju da modernizacija taktičkog nuklearnog arsenala u Evropi znači da će atomsko oružje biti razmešteno u blizini ruskih granica i da bi ga zemlje-članice NATO-a mogle upotrebiti protiv Rusije u slučaju rata.

Ruski vojni eksperti ocenjuju da će modernizacija B61-12 podstaći trku u naoružanju, a da odgovor Moskve na to mogu biti nuklearne glave za raketne sisteme „Iskander“.

Sputnjik
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter