IZUZETNO ZDRAVA NAMIRNICA: Evo kako da je imte u tegli cele godine!

Grašak ima malo kalorija a nekoliko vitamina (A, K, C, B6) a u našoj kuhinji je popularan sastojak variva, supa i salata.

Mladi grašak stiže iz bašti već početkom juna, pa je to idealno vreme da ga ostavite u zimnicu - zamrznut ili pasterizovan u teglama.

Priprema graška za oba recepta počinje na isti način - očišćen grašak dobro operite u hladnoj vodi i ostavite da se ocedi.

Odmerite nešto više vode nego što imate graška pa je stavite da provri.

Sipajte u vodu šećer (kašičicu šećera na kilogram graška) i zatim dodajte i grašak pa pustite da vri oko 5 minuta. Ocedite ga i ostavite da se ohladi.

Kad je potpuno hladan, spreman je za pakovanje u kese i zamrzavanje.

Ako želite da ga pasterizujete, na 1 kilogram graška odmerite 1 litar vode, dodajte 1 kašičicu šećera i kašiku soli pa stavite da voda provri. Kad se prohladi, oceđen grašak sipajte u čiste, sterilisane tegle, nalijte vodom i zatvorite hermetički.

Kuvajte tegle 10-15 minuta u većoj posudi - na dno šerpe stavite staru kuhinjsku krpu, a ključala voda treba da dostigne sve do gornjeg ruba tegle (ispod poklopca).
Ostavite u vodi dok se ne prohladi, pa još tople tegle smestiti u korpu i prekriti do sutradan.

Ovako spremljen grašak mora se čuvati na hladnom i tamnom mestu.

 

Izvor: Still
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vesti



Podeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Goli život  
23:00  Parovi - Live  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro