Izvor:
28.10.2017 u 18:33
0

ONE ČINE ČUDA: 5 zdravih masnih namirnica!

Masti više nisu bauk, kao što su dugo vremena bile. A ovih pet visokomasnih namirnica su nutritivno visokovredne i zdrave, tako da možete da ih konzumirate bez ikakvog straha.

Sir. Ako jedete sir, birajte punomasni. Punomasni sir je bogat proteinima i mastima i može da nas zasiti satima (dobar izbor za doručak, koji treba da nas duže održi sitim). A pošto se pravi od mleka, sir je takođe odličan izvor kalcijuma. Ako se još uvek plašite zasićenih masti, trebalo bi da znate da je mišljenje o njima u nauci revidirano i da većina proučavanja nije našla nikakvu povezanost između konzumacije mlečne masti i srčanih oboljenja. Čak štaviše, izgleda da je relacija obrnuta. To ne znači da treba da jedete masne sireve u velikim količinama svakog dana, ali svakako da oni zaslužuju da se nađu na vašem stolu.


Kokosovo ulje. O kokosovom ulju je napisano dosta toga. Možda su neke tvrdnje o njemu i preterane, ali nauka je pouzdano utvrdila da je to dobro prehrambeno ulje. Sastoji se prevashodno od srednjelančanih masnih kiselina koje se lakše vare i ne podižu holesterol. Ipak, kokosovo ulje je veoma kalorično, pa svakako ne preterujte sa količinama.
Pistaći. Obično se najzdravijim jezgrastim voćem smatraju orasi i bademi, ali pistaći zaslužuju isto toliko pažnje. Bogati su i polinezasićenim i nezasićenim mastima. Što se tiče toga da orašasti plodovi doprinose sniženju holesterola, to je dokazana činjenica, ali možda niste znali da je jedno istraživanje utvrdilo da su u tome najefikasniji upravo pistaći.
Pistaći su dobra grickalica zbog još jedne stvari: treba ih ljuštiti, što traje, tako da je verovatnije da ih nećete pojesti previše…


Masline. Maslinovom ulju je posvećeno dosta pažnje, poznato je da spada u najpreporučljivija i najzdravija prehrambena ulja i da je zdravo za srce i krvne sudove. Manje je poznato da su i masline isto tako dobre. Kao i ulje koje se dobija od njih, masline su bogate vitaminom E i mononezasićenim mastima. Ali, za razliku od ulja, masline su bogate i biljnim vlaknima i gvožđem. Povrh toga, masline koje možete naći u prodaji su fermentisan proizvod, bogat korisnim bakterijama koje su dobre za organe za varenje.
Ono što nije baš sjajno je što su masline obično veoma slane. Tako, ako hoćete da ograničite unos soli, recimo, nemojte uopšte da solite salatu, ili kuvano povrće, ili pastu, nego samo dodajte nekoliko maslina, koje su već dovoljno slane, u jelo. Nije loše znati da se crne masline obično manje sole nego zelene. A ako možete da nađete blago soljene ili nesoljene masline, još bolje.
Čokolada. Ako mislite da je čokolada kalorična i zasićujuća zato što je slatka, u pravu ste manje od 50 posto, pošto više od 50% kalorija iz čokolade potiče od masti, a kod crne čokolade (sa 70% i više kakaoa), i više od toga. Naime, kakao, glavni sastojak čokolade, prilično je mastan. Ali, to je zdrava mast, a osim toga kakao sadrži i mnogo antioksidanasa. Ozbiljna naučna istraživanja utvrdila su vezu između konzumacije crne čokolade i smanjenog rizika od srčanih oboljenja. Dakle, kvalitetna crna čokolada je zdrav desert.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter