Izvor:
11.10.2019 u 20:40
0

DEVOJKE OVO MORATE DA ZNATE:Ovo su rani simptomi trudnoće! (FOTO)

Svaka žena je drugačija, pa su samim tim drugačiji i njeni simptomi trudnoće, kao i iskustva u trudnoći. Osim toga, pošto neki rani simptomi trudnoće liče na one koje imate pre i tokom trudnoće, možda ni ne shvatite odmah da ste u drugom stanju.

U svakom slučaju, evo nekih ranih simptoma trudnoće, ali imajte na umu i da oni ne znače nužno da ste u drugom stanju, pa je test uvek najbolja opcija.

Promene na grudima

Nakon začeća dolazi do nagle promene nivoa hormona, zbog čega se javljaju promene na grudima – postaju otečene, može da se javi svrab nedelju ili dve dana kasnije. Moguće je i da samo osećate da su vam grudi veće i osetljivije na dodir. Može se desiti i da deo oko bradavice, areole, potamne.

Umor

Osećaj umora je normalan od početka trudnoće. Žena obično počinje da se oseća umorno već nedelju dana nakon začeća, a to ima veze sa visokim nivoom hormona progesterona, kao i sa nižim nivoom šećera, nižim krvnim pritiskom, kao i povećanom cirkulacijom krvi.

Mučnina

Jutarnja mučnina je verovatno najpoznatiji simptom trudnoće, ali se ne javlja kod svake trudnice. Mučnina tokom trudnoće može da se javi bilo kada, ali se najčešće javlja ujutru.

Takođe, neke žene osećaju veću želju za određenim namirnicama u trudnoći ili obrnuto – ne mogu da podnesu neke namirnice, i to takođe ima veze sa hormonskim promenama.

Izostanak menstruacije

Gotovo najočigledniji znak rane trudnoće i jedan od najčešćih razloga za kupovinu testa na trudnoću, ali izostanak menstruacije ne mora nužno da znači da ste trudni.

Osim toga, nekim ženama se dešava i da krvare u trudnoći.

Često mokrenje

Kod mnogih žena se učestala potreba za mokrenjem javlja šest do osam nedelja nakon začeća. Sa druge strane, infekcija urinarnog trakta ili dijabetes takođe mogu da budu razlog za to, a ako ste trudni, razlog učestalog mokrenja je opet nivo hormona.

Konstipacija

Tokom trudnoće, povećan nivo hormona progesterona može da bude uzrok konstipacije. Ovaj hormon usporava kretanje hrane kroz creva, zbog čega je važno da trudnice piju dosta vode, da se kreću i jedu namirnice bogate vlaknima.

Česte promene raspoloženja

Promene raspoloženja su česte u trudnoći, naročito u prvom tromesečju, i opet, imaju veze sa hormonskim promenama.

Glavobolje i bol u leđima

Kod mnogih trudnica se javljaju blage glavobolje, ako i u bol u leđima, naročito u donjem delu leđa.

Vrtoglavica

Vrtoglavica u trudnoći može da se poveže sa proširenim krvnim sudovima, nižim krvnim pritiskom i nižim nivoom šećera u krvi.

Trudnica može da ima neki od ovih simptoma ili sve njih. U svakom slučaju, ukoliko imate neki od ovih simptoma i postoji mogućnost da ste u drugom stanju, uradite test ili idite kod lekara.

Izvor:mondo.rs
Foto:pixabay.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter