Izvor: BSC HAPPY
18.09.2023 u 20:13
1

„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Sve je spremno za ofanzivu Rusije – ukrajinski gubici biće ogromni!

Danas je 572. dan rata u Ukrajini, a večerašnja emisija „Aktuelnosti“ donosi izveštaj iz Avdejevskog pravca i analizu trenutnog stanja na frontu.

Ukrajinska kontraofanziva u ćorsokaku

Svedoci smo treće faze ukrajinske kontraofanzive. Prva faza bila je početkom juna kad su udarili na svim pravcima, pokušavajući da slome rusku odbranu brzim napadom na svim pravcima, angažujući sve snage. Pokazalo se da to nije dalo rezultate, suzbijeni su na gotovo svim pravcima i pre jedno mesec i po dana zapadni nalogodavci su im rekli da se koncentrišu na jednu tačku i da probaju da ostvare proboj jel bi to bilo racionalnije, na pravcu Zaporožja. Tu su čak i imali neke male rezultate, došli su do prve linije odbrane. Međutim, pokazalo se da ni to nije dalo očekivane rezultate i da su se zaglavili u svemu tome – kaže pukovnik Dragan Krsmanović.

Prema njegovim rečima, sada smo svedoci treće faze koja bi trebalo da da dva rezultata.

Prvi je propagandni, ja očekujem s obzirom na odluku o iseljavanju desne obale Dnjepra i na koncentraciju njihovih snaga da će oni pokušati neku diverziju, da bi pre jeseni koja će uticati na smanjenje tempa ostvarili neki uticaj koji će propagandno moći da se prikaže kao nekakv uspeh. Vojno, ovim tempom možda bi tek za jedno dve godine mogli da postignu nešto, to je propla stvar, ali propagandno može da se učini da se neka diverzija napumpa u medijama i prikaže kao vojni uspeh. Druga funkcija ove treće faze ukrajinske kontraofanzive je da se pre smrzavanja fronta i pre nego što kiše i sneg onemoguće pokretljivost da se izvrše određena taktička poboljšanja. Vidimo da su dosta aktivni kod Avdejevke, uspeli su da malo potisnu Ruse iza te železničke pruge u Avdejevci i da poboljšaju svoje pozicije i da pokušaju da izađu na neke visove. Ko zauzme visove sada on će maltretirati svog protivnika celu zimu, da bolje osmatra i prati – objašnjava Krsmanović.

Rusi spremni za ofanzivu

Poslednjih dana u medijima se govori o određenom broju ruskih vojnika spremnih da krenu na front. Jesu li to nagoveštaji da se sprema ruska ofanziva ili kontraofanziva i mogu li se očekivati veća dejstva na frontu sa ruske strane?

„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: ZELENSKI neće DOČEKATI KRAJ GODINE ŽIV – OTPISAN JE! RUSIJA POKORAVA UKRAJINU!

Nesumnjivo se sprema ofanziva ruskih oružanih snaga na frontu, a iza trenutnog stanja stoji izvanredan rad obaveštajnog sistema Ruske Federacije. Tu pre svega mislim na vojno-obaveštajni sistem koji je uspeo da sazna sve što je neophodno da bi ova ofanziva mogla da bude uspešna. Ne treba zaboraviti da je Surovkinova odbrana, možemo reći tvrđava, urađena tako dobro i tako fleksibilno, da odoleva svim pokušajima napada. Posledice tog dejstva, odbrambenog ruskog dejstva jeste to da su ukrajinski gubici neverovatni. Veliki su i gubici ruske vojske, ali je ruska armija pripremila sve uslove neophodne za ofanzivu. To je pre svega sadejstvo avijacije, artiljerije, tenkovskih i raketnih jedinica. U ovom slučaju savremeni oblik ratovanja biće u potpunosti pripremljen za jedan uspešan napad na one koji su dugo vremena pokušavali nešto da urade na liniji fronta. Ukrajincima komanduju zapadni komandanti koji ne poznaju teritoriju, a pre svega duh ruskog vojnika – naveo je akademik Dragan Radenović, koji se u spremnost Rusa da brane svoju otadžbinu i sam uverio pre nekoliko dana kada je bio u Lugansku povodom uručivanja humanitarne pomoći.

Potomci Srba ginu u Lugansku

Osim stanja na frontu bilo je reči i o geopolitičkim temama. Na poslednjim sastanku Putina i Lukašenka, beloruski predsednik je rekao da bi trebalo razmišljati o saradnji utroje, misleći na relaciju Moskva- Minsk-Pjnogjang.

–  Sjedinjene Američke Države kažu da će se bilo kakva pomoć Rusiji od strane Belorusije i Severne Koreje smatrati kao nešto nedozvoljeno. Ali kada Zapad šalje oružje Ukrajini i kada formira saveznički front onda je to dozvoljeno. Taj princip pravednosti je narušen i onda to u čoveku, koji nije vojni stručnjak, budi neku vrstu tuge i nepravde, pa osećamo empatiju za one koji su napadnuti propagandno sa svih strana. Približavanje Rusije, Belorusije i Severne Koreje je prirodno, ne samo iz razloga strateškog polažaja već i iz osećanja antikolonijalizma ili te vrste problema koje postoje nekoliko vekova. Znamo da je Zapad svoje bogatstvo stekao na kolonijalnim osvajanjima i zbog toga nam stvara osećaj da budemo na strani Istoka koji se nikad nije bogatio na taj način. Jesu bili imperijalne sile ali nisu imali kolonije i to je ono što nas prirodno vuče ka tome. Zato nije čudo što trenutno 82 odsto Srba podržava Rusiju u ovom trenutku, iako mi osećamo empatiju i prema ukrajinskom narodu, kao narodu naravno, ne vlasti – objašnjava Nebojša Kuzmanović iz Arhiva Vojvodine.

Prema njegovim rečima, mi kao narod razumemo probleme Ukrajinaca naročito u oblasti Luganska jer je pre 250 godina na hiljade Srba tu došlo i nastanilo se i danas u sukobu ginu njihovi potomci.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “„AKTUELNOSTI“ NA HAPPY TV: Sve je spremno za ofanzivu Rusije – ukrajinski gubici biće ogromni!”

  1. Još jedna dobra emisija s odličnim Krsmanovićem, koji oduševljava jednostavnošču i praktičnim, svima razumljivim kazivanjima.
    Dobri povijesni raskazi Kuzmanovića, ali zaista izvrsno i moderiranje, te vođenje s mjerom i relacijama gđe Radulović, koja uspijeva gledateljstvo, u vrlo kratkom vremenu, upoznati s mnogim aspektima ove SVO.
    Bravo Jelena!

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter