Izvor: Happy BSC
19.01.2022 u 19:09
0

79 godina od rođenja kraljice roka Dženis Džoplin (VIDEO)

Na današnji dan 1943. godine rođena je Dženis Džoplin američka pevačica, vodeći beli ženski bluz vokal 1960-ih, koja je zapanjila slušaoce svojim žestokim i nesputanim muzičkim stilom.

Posle nesrećnog detinjstva u porodici srednje klase na jugoistoku Teksasa, Džoplin je pohađala Lamar State College of Technology i Univerzitet Teksas u Ostinu pre nego što je 1963. napustila školovanje da bi pevala narodne pesme, a posebno bluz u teksaškim klubovima. Posle dugog boravka u San Francisku, vratila se u Teksas, da bi se 1966. godine vratila u San Francisko i postala pevačica benda „Big Brother and the Holding Company“ na preporuku hipika Četa Helmsa.

Podstaknut njenim bluz vokalom, hard-rok bend je objavio album za nezavisnu izdavačku kuću „Mainstream Records“, a zatim je zapanjio publiku na Monterey Pop festivalu 1967. godine legendarnim nastupom naglašenim Dženisinom izvedbom „Ball and Chain“. Prvi album „Big Brother“-a za veliku izdavačku kuću „Columbia“, „Cheap Thrills“ (1968), osvojio je prvo mesto (singl „Piece of My Heart” je dostigao 12. mesto), a nekada ružno pače Džoplin nastavila je da se transformiše. 

Napustivši „Big Brother“, osnovala je „Kozmic Blues Band“, dostigavši peto mesto 1969. godine sa pesmom „I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!“  Džoplin i bend su nastupali na Vudstoku, ali su ubrzo nakon toga prekinuli saradnju, a ona je postala redovan korisnik heroina. 1970. godine Džoplin je snimala album sa svojom novom grupom, „Full Tilt Boogie Band“, kada je umrla od slučajnog predoziranja heroinom. Objavljen posthumno, taj album, „Pearl“, bio je na vrhu liste 1971. godine, kao i singl „Me and Bobby McGee“. Džoplinina važnost u istoriji roka nije samo zbog njene snage kao pevačice, već i zbog njenog intenziteta kao izvođača, koji je bio u suprotnosti sa konvencijama koje su nalagale kako „pevačica“ treba da se ponaša.

Priča o njenom životu predstavljena je u biografskom filmu „The Rose“ (1979). Nnen život i karijera dokumentovani su kroz arhivske snimke, intervjue sa saradnicima i odlomke iz njene lične prepiske u dokumentarnom filmu „Dženis: Plava devojčica“ (2015). Uvrštena je u Kuću slavnih rokenrola 1995. godine i dobila je nagradu Gremi za životno delo 2005. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter