Izvor: BSC HAPPY/RTS
04.08.2023 u 17:41
0

VENECIJA IDE NA LISTU UGROŽENIH LOKALITETA? Potrebne hitne mere!

Venecija, koja je 1987. godine proglašena svetskom kulturnom baštinom, rizikuje da uskoro bude stavljena na listu ugroženih lokaliteta. Eksperti Uneska pri Ujedinjenim nacijama pred sastanak 21 zemlje članice komiteta za svetsku baštinu skreću pažnju na veliki rizik za Veneciju.

Svetski eksperti zabrinuti su za budućnost Serenisime iz tri osnovna razloga – masovni turizam, podizanje nivoa mora i druge klimatske promene, te dolaska velikih brodova. Uz to dodaju i divlji urbanistički razvoj bez prethodne detaljne studije. Štampa je objavila dokument Uneskoa u kome se eksperti bave ovim problemom, kao i činjenicom da može doći do nepovratne štete po Veneciju ukoliko se nešto odmah ne preduzme.

Već 2021. godine eksperti Uneskoa su predložili da se grad u laguni proglasi ugroženim tako da je vlada zabranila ulazak velikih kruzera u kanal Grande i kanal Đudeka. No Unesko smatra da to nije dovoljno, mada priznaju da je Italija uradula dobar posao sa Mozeom. Potrebno je da na bolji način zaštiti lagunu. „Svakako možemo da uradimo više nego ranije, na primer da za turiste koji dolaze u naš grad u jednodnevnu posetu bez noćenja, da organizujemo dolazak u grad“, navodi Klaudio Skarpa, predsednik „Federalberghi Venezia“.

Unesko traži od Italije da dokaže da je preduzela važne mere, da je Moze potpuno operativan te da postoji dugoročni plan očuvanja grada da ne bi došlo do promena koje više neće moći da se saniraju i zbog kojih bi Venecija izgubila svoju istorijsku autentičnost.

Andrea Segre, režiser filma Welcome Venice koji je dobio i nagradu na Berlinskom festivalu, bori se za očuvanje svog grada od masovnog turizma i činjenice da su se stanovi masovno izdaju turistima preko Er-bi-end-bija. „Treba biti hrabar za duboke strukturne promene, kakve naše udruženje ‘Alta tensione abitativa’ predlaže mesecima, a za koje Gradsko veće i dalje ne želi da čuje. Uskoro stupa na snagu nacrt zakona koji smo predložili Parlamentu. Onda ćemo pokušati da sprovedemo promene jer Grad i dalje nema hrabrosti da se njima pozabavi“, naglašava Andrea Segre.

Mada za sada Unesko ne predviđa da ukloni Veneciju sa liste svetske kulturne baštine na kojoj se nalazi 900 lokaliteta, smatraju da vlada treba što pre da reaguje. Na listi ugroženih je već 55 mesta, a većina se nalazi u zemljama pogođenim ratom ili nedostatkom resursa poput Avganistana, Iraka, Libije, Libana i Ukrajine.

Komitet koji će odlučiti hoće li Venecija zaista da bude na ovoj negativnoj listi što bi bilo ponižavajuće za Italiju, sastaje se u Rijadu u Saudijskoj Arabiji od 10. do 25. septembra. Iz opštine Venecija su izjavili da će s pažnjom pročitati sve predloge i razgovarati sa vladom koja je u direktnoj komunikaciji sa Uneskom. Istovremeno je već nekoliko puta odloženo uvođenje naknade za ulazak u sam grad. Ovog puta za 2024. godinu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter