Izvor: happybsc
25.01.2024 u 00:53
0

Šta je to Severina toliko strašno uradila, da bi joj sud oduzeo dete?

Hrvatska pevačica Severina Vučković izgubila je pre nekoliko dana pravnu bitku vođenu za starateljstvo nad dvanaestogodišnjim sinom Aleksandrom - naime, Vrhovni sud u Zagrebu je doneo presudu da se ono u potpunosti vraća ocu, srpskom biznismenu Milanu Popoviću. Ovo je poslednji u nizu udaraca koje je splitska zvezda primila od strane svog nekadašnjeg partnera, sa kojim se već deceniju obračunava preko medija, ali i sudskim putem, a javnost u regionu zaprepašćena je ovom presudom i mnogi se pitaju - šta je Severina toliko strašno učinila, da bi je sud lišio starateljstva nad sinom, o kome je vodila brigu od njegovog rođenja?

Nakon što je Županijski sud u Splitu u avgustu 2021. doneo odluku da se starateljstvo nad maloletnim Aleksandrom podeli „na pola“ između oca Milana Popovića i majke Severine Vučković, nova presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske otkriva da Popović ponovo preuzima potpuno starateljstvo bez deljenja sa majkom Severinom. Kako se navodi, ova odluka stupa na snagu odmah, ne čekajući eventualnu žalbu Severine Vučković.

SEVERINA HITNO PRIMLJENA U BOLNICU: Zbog oduzimanja starateljstva joj ozbiljno pozlilo

Iz presude se vidi da niko od veštaka u predmetu Popović-Vučkovića nije saslušan, već je sud bio u posedu pismenog nalaza i mišljenja veštaka. Tužilac na isto nije imao primedbi, dok je okrivljeni prigovorio nalazu i mišljenju, što je svakako uticalo na ishod ovog predmeta. Sud je naveo da je na saslušanje pozvao veštake, kliničkog psihologa Ivanu Dijanić i Vladimira Grošića, specijalistu psihijatrije, ali oni nisu došli. Veštaci su svoj nedolazak obrazložili, kako stoji u dokumentima. Dijanić je kao razlog nedolaska naveo zdravstvene razloge, dok je Grošić rekao „da zbog trenutnog zdravstvenog stanja, koje je u vezi sa ovim slučajem, nije u mogućnosti da razgovara o kvalitetu, niti da aktivno učestvuje u procesu, zbog oštećene kognitivne i intelektualne sposobnosti“.

Vrhovni sud Republike Hrvatske je objavio da je prihvatio zahtev Milana Popovića za revizijom. On je ukazao da Županijski sud u Splitu nije usmeno ispitao veštake, iako je on to izričito tražio.

Zbog toga je, smatra veće Vrhovnog suda, došlo do bitne povrede odredaba parničnog postupka. Propust je, smatra Veće vrhovnog suda, napravljen upravo u tome što veštaci nisu pozvani na raspravu na Županijskom sudu u Splitu, uprkos zahtjvu jedne od stranaka.

“Valja zaključiti, čim je jedna od stranaka zahtevala da se veštak usmeno sasluša na raspravi i pri tome određeno navela na koje se okolnosti saslušanje predlaže, nezavisno od toga što se prethodno uopšteno izjasnila da na nalaz i mišljenje veštaka nema primjedbi, došlo je do bitne povrede odredaba parničnog postupka. Zato je drugostepena presuda ukinuta i predmet je vraćen Županijskom sudu u Splitu na ponovno suđenje”, navodi se u odluci.

Inače, ova odluka doneta je još u julu prošle godine, no Vrhovni sud kaže da nema kapaciteta da redovno objavljuje svoje presude.

Međutim, ovo formalno-pravno obrazloženje i dalje ne daje odgovor na jedno logično ljudsko pitanje – zbog čega je Severini Vučković oduzeto dete, odnosno po čemu je ona nepodobna majka? Severina se nakon odluke najpre oglasila za hrvatske medije.

„Evo sad su i Vrhovni suci dali svoj obol. Digli su ruku u ime mog deteta koje nikad nisu videli, s kojim nikad nisu razgovarali, koje ima svoj život, svoje misli i koje deset godina trpi torturu sistema, i ja zajedno sa njim. Ne da mi se sada tražim nepravilnosti u odlukama Vrhovnog suda, ne da mi se više da tražim ikakve nepravilnosti, a pogotovo ove koje su doneli protivno pravnoj praksi Ustavnog suda, kako kaže moja advokatica“, rekla je Severina

Bitka za starateljstvo nad sinom između Severine i Milana Popovića traje još od 2013. godine. Samo tri godine pre toga njima se dogodila ljubav na prvi pogled, i to na proslavi Milanovog rođendana. Pevačica je sina rodila krajem februara 2012. godine, carskim rezom u Kliničko-bolničkom centru u Splitu. Njihova sreća, međutim, nije još dugo potrajala, a otkako su se razišli – mahom se viđaju po sudovima i u borbi za starateljstvo nad naslednikom.

Godine 2014. sud u Zagrebu dodelio je starateljstvo Severini, dok je Milan dobio pravo posete dvaput mesečno, na najduže pet dana. Odlukom suda, takođe, mogao je i van zemlje da viđa sina, ali na to je bila uložena žalba. U to vreme, takođe, odluka je bila donesena i za oko 2.000 evra alimentacije od oca.

Godinu dana kasnije Severina je brakom krunisala ljubav sa Igorom Kojićem, a iste godine Popović ju je tužio, navodeći da mu „sin živi u rijalitiju“. Ubrzo se i Kojić našao na meti Popovića, zbog objavljivanja fotografija njegovog sina na Instagramu, te su i na njegovu adresu stigle brojne tužbe.

Naredne godine Popović je putem medija optužio bivšu partnerku kako mesec dana nije dolazila da „pokupi dete“, pa ga je on zadržao kod sebe „da ga ne bi nekom trećem davao“. U junu 2017. godine i prema odluci sudije Verice Nikić, sin je trebalo da živi po nedelju dana s ocem, pa sa majkom. Severina je tada po prvi put javno govorila o odnosu sa Popovićem – voditelju Zoranu Šprajcu je priznala da je zbog stresa izgubila dete koje je čekala s Kojićem, te da je bila na vantelesnoj oplodnji.

Godine 2019. njihova bitka otišla je u drugom pravcu kada je Severina uperila prstom u školu koju je njen sin pohađao. Kako je kazala na konferenciji za javnost sredinom oktobra te godine, učiteljice su ga satima držale zaključanog kako ne bi otišao kući s njenim tadašnjim suprugom Igorom Kojićem. Pošto je potom prestala tamo da ga odvodi, Aleksandar je boravio s njom u Splitu i Beogradu, gde je imala koncerte. Krajem novembra, međutim, sudija Tea Golub donela je privremenu meru i odlučila da dete treba nadalje da živi s tatom. Te godine medije su preplavile Severinine privatne gole fotografije, a o svemu je javno progovorila.

„Neposredno pre početka školske godine, u leto 2019, medije su preplavile moje privatne fotografije koje sam svom mužu slala s turneje. Shvatila sam da mi je hakovan mobilni, a otkrila sam da je to učinio sitni kriminalac koji je mojoj porodici naudio i u drugim stvarima i protiv njega se vodi krivični postupak. Milan meni šalje poruku da će izaći moj ‘novi porno film’ i pita zašto to radim detetu. Pritom, znate da je to učinio njegov tata. Pala sam na 48 kg od stresa, prekinula sve svoje radne obaveze, to me je dotuklo“, rekla je Severina u potresnom intervjuu za H-Alter.

Godine 2021. Severini je konačno vraćeno starateljstvo. Kada je ta odluka donesena pevačica je izjavila kako nije bilo ni razloga da joj se dete oduzima, te da je prošla kroz pakao zbog svega.

Kako za objašnjava advokat Nebojša Perović, sud može da oduzme majci starateljstvo iz nekoliko razloga.

„Pod jedan, ako je zanemarila brigu o detetu. Pod dva, ako je teži ovisnik opojnih droga ili alkohola, iz čega prostiče zanemarivanje deteta. Pod tri, ako je davala ranije svoju decu na usvajanje. I četvrti razlog može da bude nasilje. Kako se dokazuje zanemarivanje? To pitanje nije nimalo jednostavno i iziskuje odgovor od neka četiri i po sata. Naše pozitivno zakonodavstvo ni u čemu se ne razlikuje od onog u zemljama članicama Evropske unije. Zemlje bivše Jugoslavije imaju u većini životnih oblasti skoro identične zakone“, kaže Perović.

Primera radi, Severina bi mogla da bude optužena za zanemarivanje jer je mesec i po dana odbijala da odvodi svog sina u školu, a za to ju je javno optuživao i Milan Popović, koji je govorio da bi dečak pao razred, da kasnije on nije radio s njim na nadoknadi propuštenog gradiva. Ipak, pevačica je objasnila razloge za to, ističući da je njeno dete bilo maltretirano u ovoj ustanovi, odnosno da je satima zadržano u školi kako ne bi otišlo kući sa Igorom Kojićem, jer se Popović suprotstavljao da po dete u školu idu „treća lica“. Kada je hrvatski „Nacional“ objavio poruke koje je Severina slala direktorski škole „Matija Gubec“ koju je pohađao njen sin, pevačica je objasnila zbog čega su one bile u formi pretnje.

„Da, reagovala sam kao mama, a ne kao dama. Da, kontaktirala sam Ljiljanu Klinger u trenutku kada sam saznala kako ona godinama, kao direktorka škole, šalje dopise Centru za socijalni rad doslovno izmišljajući stvari o meni, a onda je to nastavila raditi prema Županijskim sudom u Splitu, koji je odlučivao o starateljstvu nad mojim detetom. Bila sam u potpunom šoku“, počela je Severina tada

Iako nisu poznati detalji sudskog procesa, nekoliko stvari „bodu oči“ kada je ovaj slučaj u pitanju.

Govoreći o razlozima za oduzimanje deteta majci, advokat Perović napomenuo je i da na sudsku odluku u velikoj meri utiče mišljenje centra za socijalni rad.

Severina je, pak, u više navrata govorila o nereagovanju hrvatskog sistema, te o potkupljenim sudijama i zaposlenima u centrima za socijalni rad. Kada je odjeknula vest da joj je oduzeto starateljstvo nad sinom, brojne poznate ličnosti pružile su joj podršku.

Među njima našle su se Seka Aleksić, Ane Bekuta, Milena Radulović, Ana Đurić Konstrakta, Emina Jahović, Milica Todorović, Marijana Mićić, Vesna Đogani, Sloboda Mićalović, Sofija Milošević, Nina Badrić, Nikolina Pišek i druge.

Kada je reč o sličnostima između hrvatskog i srpskog pravosuđa, jedna se ogleda u slučaju sličnom Severininom. U pitanju je manekenka i nekadšnja pevačica grupe „Models“, Ivana Stamenković Sindi, koja je čak bila i žrtva nasilja od strane nekadašnjeg supruga, sa kojim ima ćerku. Njoj je starateljstvo oduzeto kada joj je ćerka imala svega četiri i po godine i dete je dodeljeno ocu, i to uprkos dokazima da je pretrpela nasilje od njega.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter