Izvor:
30.04.2019 u 08:42
0

PREMINULA LEGENDARNA SPORTISTKINJA JUGOSLAVIJE: Bila je sedmostruka šampionka sveta!

U Zagrebu je u ponedeljak, u 83. godini preminula legendarna jugoslovenska i hrvatska kuglašica Štefica Krištof, dvostruka svetska vicešampionka u pojedinačnoj konkurenciji i osvajačica sedam svetskih zlata u parovima i u ekipnoj konkurenciji.

Štefica Krištof rođena je u Zagrebu 16. oktobra 1936. godine. Po struci nastavnica bila je višegodišnja glavna sekretarica Hrvatskog kuglaškog saveza. Bila je članica zagrebačkih kuglaških klubova: Tekstilac, Mladost i Trešnjevka. Zanimljivo je istaći da je pre kuglanja Štefica igrala košarku.

Bila je višestruka prvakinja Jugoslavije i Hrvatske u kuglanju. Za najbolju sportistkinju Hrvatske proglašena je dva puta, jednom je bila najbolja sportistkinja Jugoslavije, a četiri puta bila je izabrana za najbolju sportistkinju Grada Zagreba.

Nastupila je na čak 13 Svetskih prvenstava i sakupila 150 reprezentativnih nastupa.

Zlatnim medaljama okitila se u 1980. u rumunskoj Mangaliji, gde se popela na vrh sveta u parovima i ekipno, zatim u češkom Brnu 1982. godine, gde je ponovno bila članica reprezentacije Jugoslavije koja je postala svetski šampion. Zlato je osvojila u parovima 1984. u Ljubljani te još triput ekipno: 1988. u Budimpešti, 1990. u Insbruku i 1992. u Bratislavi.

Titulu viceprvakinje sveta na najvećim svetskim smotrama u kuglanju Štefica Krištof je osvojila ekipno 1976., u Beču, 1978. u švajcarskom Lucernu i 1984. u Ljubljani, dok je pojedinačno srebrna bila 1980. u Mangaliji i 1982. u Brnu.

Osvojila je i tri bronzane medalje na Svetskim prvenstvima: u parovima 1992. u Bratislavi te ekipno 1994. u nemačkom Ludvigshafenu i 1998. u Celju.

Štefica Krištof osvojila je i četiri medalje na pojedinačnim takmičenjima Svetskoga kupa, a s klubom je dva puta osvajala druga mesta na Evropa kupu.

Usprkos teškoj bolesti i gotovo do posljednjih dana života legendarna Štefica Krištof volonterski je radila sa decom.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter