Izvor:
17.10.2016 u 21:12
0

SUĐENJE SVEDOKU-SARADNIKU: Ljubuša Buha Čume na optuženičkoj klupi, ali bez javnosti

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu predložilo je danas da se ponovo isključi javnost u nastavku suđenja Ljubiši Buhi Čumetu radi saslušanja neuropsihijatara koji su obavili veštačenje Buhine supruge Ivane Tulović, a koja ga je prijavila za neka od pet krivičnih dela za koja mu se sudi.

Saslušanje Tulovićke zakazano je za sredu, 19. oktobar, a do tada će sud odlučiti o predlogu tužilaštva za isključenje javnosti zbog zaštite privatnosti i interesa zajedničkog maloletnog deteta Ljubiše i Ivane Buhe.

U ispitivanju veštaka osim suda, tužilaštva i advokata učestvovaće i stručni saradnici neuropshijatrijske struke koje je angažovala Buhina odbrana.

Na ovom sudenju je zimus na nekoliko pretresa bila isključena javnost tokom isptivanja Ivane Tulović i pripadnika njenog obezbeđenja.

Na današnjem suđenju Buha se nije izjasnio o preciziranoj optužnici – koja mu je uručena pre 10-ak dana, pošto je sud odlučio da to učini u sredu.

Na suđenju je nastavljeno ispitivanje veštaka povodom prekucavanja broja šasije na motoru ferarija za koji se sumnja da je kradeno vozilo, a koji je Buha poklonio svojoj supruzi. Sud je takođe ponovo odbio predlog Buhine odbrane da mu se ukine pritvor u kojem je skoro godinu dana, od 1. novembra 2015. godine.

Preciziranom optužnicom Buha se i dalje tereti za pet krivičnih dela samo su predefinisane pojedine radnje izvršenja.

Tužilaštvo je preciziranim optužnim aktom predložilo sudu da Buhu osudi na kaznu od pet i po godina zatvora.

U cilju ubrzanja postupka, tužilaštvo je odustalo od dokazivanja da je Buha pribavio sirijsku saobraćanjnu dozvolu za "ferari" (koji je ukraden u Švajcerskoj i nalazio se na Interpolovoj poternici) s obzirom da je u Siriji rat i da nema mogućnosti da se izvrše provere.

Ostalo je međutim pri optužbi da je izvršio krivično delo prikrivanje jer je pribavio falsifikovanu švajcersku saobraćnu dozvolu, za ferari vredan 85.000 evra koji je on platio 25.000 evra.

Što se tiče krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, tužilaštvo je dodalo u optužni akt da je, svojoj još uvek zakonitoj supruzi, Ivani Buhi pretio iz zatvora "da će je iseći na komade" ako bude svedočila u procesu protiv Nasera Keljmendija.

Preciziranom optužnicom na teret mu se stavlja pet krivičnih dela: falsifikovanje, prikrivanje, ugrožavanje sigurnosti, sprečavanje i ometanje dokazivanja, kao i posebni slučajevi falsifikovnja isprave u podsterkavanju.

Bivši svedok saradnik u procesima protiv "Zemunskog klana" i za ubistvo premijera Zorana Ðinđića se tereti da je supruzi koja ga je prijavila policiji, poklonio ukradeni "ferari spajder" sa „prekucanim" brojevima na šasiji, i da mu je u tome pomogao vlasnik auto-servisa "Vest" iz Surčina Stevan Petošević.

Optužen je i da joj je pretio iz zatvora, kao i da je ometao istragu prikrivanjem dokaza i uticajem na svedoke. Buha u pritvoru od novembra prošle godine, a pre toga je proveo godinu dana u zatvoru zbog napada na policajca.

Petošević se tereti za krivično delo posebni slučajevi falsifikovanja isprava.

Tanjug
Foto: Dušan Milenković

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter