Izvor:
14.09.2019 u 18:53
0

UČITELJ VREĐAO DEVOJČICU ZBOG MENSTRUACIJE: ONA se zbog sramote ubila!

Nakon što je učitelj osramotio devojčicu zbog menstrualnog ciklusa, ona se ubila, a njena smrt izazvala je proteste ispred kenijskog ministarstva obrazovanja.

Djevojčicina majka je rekla da je njena ćerka pronađena mrtva prošlog petka nakon što je dobila menstruaciju za vreme nastave i zaprljala odeću, i tada je, navodno, njen nastavnik nazvao "prljavom" i isterao je iz učionice škole koja se nalazi u Kabiangeku, zapadno od Najrobija.

To je bio prvi devojčicin ciklus i nije imala uložak, ispričala je majka lokalnim medijima.

Ovaj incident izbacio je na površinu loš rad kenijske vlade koja je 2017. godine donela zakon prema kojem vlada mora da osigura besplatne uloške svim učenicama, piše "The Guardian".

Devojčicina smrt izazvala je proteste ispred ministarstva obrazovanja, a 200 roditelja je protestovalo ispred škole u Kabiangeku. Demonstranti su osudili učiteljevo ponašanje, a šef regionalne policije Aleks Šikondi rekao je da se devojčicina smrt još uvek istražuje.

Policija je upotrebila suzavac da rastera demonstrante i uhapsila najmanje pet osoba nakon što su srušili školska vrata.

Škola je privremeno zatvorena.

Pristup proizvodima za menstruaciju ogroman je problem širom subsaharske Afrike, gde devojčice zbog nemogućnosti da sebi osiguraju te proizvode izbegavaju odlazak u školu.

Izveštaj UNESCO-a za 2014. godinu procenio je da jedna od 10 devojčica propušta nastavu tokom menstruacije, što znači da svake godine izostave 20 posto svog školovanja.

Izvor:B92
Foto: Youtube/Printscreen/YouNews

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter