Izvor:
18.11.2019 u 15:12
0

UDAR NA „ARHEOLOŠKU MAFIJU“ Uhapšeno 36 osoba u Srbiji i Italiji, pronađeno blago vredno više miliona evra!

U toku je međunarodna akcija sprovedena u saradnji sa nadležnim organima Italije u kojoj je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapšeno 13 osoba u Srbiji. Akcija je sprovedena i u Italiji gde su specijalne jedinici policije zadužene za borbu protiv krijumčarenja umetnina uhapsile 23 osobe od kojih su zaplenile arheološko blago vredno nekoliko miliona evra.

Kako je saopšteno iz srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, nakon višemesečnog operativnog rada i primena posebnih dokaznih radnji u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala utvrđeno je da postoje sumnja da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je od 25. decembra 2018. do danas, na različitim lokalitetima Srbije, pomoću metal-detektora pronalazila i oduzimala stvari koje predstavljaju kulturna dobra, odnosno dobra koja uživaju prethodnu zaštitu Srbije shodno Zakonu o kulturnim dobrima, a koja su u vlasništvu Srbije.

Postoje osnovi sumnje da je ova kriminalna grupa, pomoću alata za kopanje najpre detektovala u zemljištu takve stvari potom iste iskopavala, skrivala na unapred određenim lokacijama, zatim vršila procenu autentičnosti i procenu tržišne vrednosti, a onda prodavala kupcima u zemlji i inostranstvu. Reč je o starom rimskom novcu koji potiče iz perioda do Trećeg veka nove ere, gemama, fibulama i drom, čijim pribavljanjem odnosno prodajom je ova organzovana kriminalna grupa ostvarila višemilionsku protivpravnu imovinsku korist – navode u Tužilaštvu.

Tužilac za organizovani kriminal će, nakon što policijski službenici uz krivičnu prijavu sprovedu u Tužilaštvo, ovu 13-članu grupu saslušati i odlučiti o daljem toku krivičnog postupka.

Istovremeno, Italijanska umetnička policija koja istražuje krijumčarenje starina, uhapsila je juče 23 osobe i izvršila pretres na mnogim lokacijama u Italiji. Istražitelji, koje su koordinirali tužioci u kalabrijskom gradu Crotone veruju da su osumnjičeni bili članovi zločinačkog udruženja, koje je preprodavao drevne predmete od ogromne vrednosti. Artefakti su došli iz ilegalnih arheoloških iskopavanja, rekli su istražni izvori.

Sveukupno, 123 osobe je istraživala Jedinica karabinjera za zaštitu kulturne baštine. Četvorica osumnjičenih koji su bili umešani u istragu žive u inostranstvu, saopštili su karabinjeri.

Tokom istrage, koja je započela 2017. godine, policija je pronašla nekoliko arheoloških predmeta u vrednosti od nekoliko miliona evra, rekli su istražni izvori. Ministar kulture Dario Francesini u ponedeljak je izjavio u izjavi: "Zahvaljujući sofisticiranim istražnim tehnikama i saradnji Europola i stranih policijskih snaga" u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Srbiji, kao i u Italiji, karabinjerski policajci "uspešno su zaključili ogromna operacija za suzbijanje ilegalne trgovine arheološkim nalazima iz Kalabrije u severnu Italiju i inostranstvo, prikupljanje hiljada predmeta i zaplena materijala korišćenog za ilegalne iskopine ​​“.

Zbog krađe je reagovalo i Ministarstvo kulture. Pogledajte u linku ispod:

http://happytv.rs/vesti/hronika/175161/stop-za-kradu-blaga-ministarstvo-kulture-za-zestok-odgovor-krijumcarima

Izvor:happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter