Izvor: HAPPY BSC
30.06.2022 u 10:33
0

BEOGRAD: ODRŽANA JE DODELA ZLATNOG BEOČUGA ZA TRAJNI DOPRINOS KULTURI!

 Svečano uručenje 51. nagrade “Zlatni beočug” i Povelje održano je juče na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu

Dobitnici su – međunarodni filmski festival FEST, Beogradsko dramsko pozorište, i mnogi pojedinci kao što su književnica Božica Velousis, rediteljka i producentkinja Jelena Bajić Jočić, glumac i producent Miloš Biković.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„KAKVA BOMBA!“: Lidija Vukićević puni 60 godina, a telo joj je 2 decenje MLAĐE! Zapalila mreže (FOTO)

Najveće zasluge za osnivanje nagrade pripadaju njenom idejnom tvorcu, književniku Vasku Popi, koji je dao i ime nagradi, Radomiru Steviću Rasu i Jevti Jevtoviću. Već 29. juna, navršava se 100 godina od rođenja Vaska Pope, tako da ovu dodelu danas priređujemo u znak sećanja na jednog od naših najvećih pesnika”, rekao je Ajdačić u svom emotivnom govoru.

Godišnju nagradu “Zlatni beočug“ su dobili pojedinci među kojima je i književnica Božica Velousis, poznatija humanitarka, inače dobitnica brojnih priznanja za izvanredan rad i stvaralaštvo. U svom radu, sve vreme se vodi misijom očuvanja kulturne baštine Srbije od zaborava, a ovo renomirano priznanje koje se dodeljuje više od pet decenija, pripalo joj je za trajni doprinos kulturi Beograda, na osnovu odluke žirija Kulturno – prosvetne zajednice Beograda. Svoje oduševljenje nije skrivala, a potom je prisutnoj uvaženoj publici pročitala dve autorske pesme „Život je lep“ i „ Hrabrost“ kada je usledio gromoglasan aplauz!

„Vodim se parolom da je život lep. Kada sam počela da se bavim književnošću i kulturom, nisam ni slutila da ću jedno dana dobiti ovo renomirano priznanje, pored stotine pristiglih prijava. Mnogobrojna komisija je jednoglasno podržala moje delo i pružila podršku da stanem rame uz rame sa dugogodišnjim, velikim stvaraocima u kulturi, istoriji, medijima. Uskoro objavljujem još jedan roman, nešto drugačiji, emotivniji… posvećen nekome kome danas dugujem svoje prisustvo u Narodnom Pozorištu.“ Izjavila je Božica Velousis.

Glumac i producent Miloš Biković nije lično primio nagradu, jer je na mnogim snimanjima u Rusiji i Srbiji, a trenutno realizuje drugu sezonu krimi serije „Južni vetar“ Miloša Avramovića, gde gostuju i američki glumci Vilijam Boldvin i Erik Roberts. Takođe je koproducent animiranog serijala “Puffins“, sa italijanskom kućom “Iervolino Studios” gde glas glavnom junaku ptici Džoniju Pafu pozajmljuje Džoni Dep, i gradi karijeru u ruskim filmovima i serijalima.

Zlatni Beočug su dobili još: prof. Vojislav Avramović, muzički pedagog i kulturni poslenik, Dr Duško Babić – književnik i istoričar, prof. dr Milan Brdar, filozof i naučni radnik, Jelena Bajić reditelj, Mr Nataša Jović Trivić – operska umetnica, prof. mr Tatjana Olujić – violinstkinja i muzički pedagog, Nenad Stanković – akademski slikar, časopis “Pečat”, kao i – Slavica Trifunović – poslenica kulture, pomoćnica u oblasti kulture, a kasnije medija u Ministrarstvu kulture i informisanja.

Stručni žiri je na sednici 15. juna donelo odluku da “Izvanredni Zlatni beočug“ za životno delo dobije  Miroljub Filipović Filimir, likovni umetnik.

Posebno priznanje – Povelju je dobila Fondacija “Ars Longa” za očuvanje lepih umetnosti i trajni doprinos kulturi Beograda i nagradu je ispred ove organizacije primio je pesnik Zoran Bognar.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter