Izvor: telegraf.rs
30.11.2023 u 11:56
0

OTVOREN PUT HAKERIMA: Kripto novčanici u opasnosti!

Iako je blokčejn, platforma na kojoj se hostuju kripto valute, bezbedna po svom dizajnu i dalje se dešavaju hakovanja kripto berzi. Postavlja se pitanje kako je to moguće? Potrebno je znati da sam blokčejn, barem za sada, nije hakovan i teorijski to nije moguće.

Ono što je predmet hakovanja su kripto novčanici ili što je još češći slučaj je da su prevareni sami korisnici koji su svojim radnjama i postupcima sami otvorili put hakerima. Što se tiče kripto novčanika o njima smo pisali u prošlim nastavcima. Pomenuli smo da postoje dve osnovne vrste digitalnih novčanika a to su hardverski i softverski novčanici.

Hardverski novčanici su znatno pouzdaniji od softverskih. Reč je o hardverskim uređajima – tokenima, koji svojim izgledom podsećaju na USB memorije. Istini za volju radi se o znatno manjem broju korisnika koji ih koriste za razliku od softverskih novčanika koji su u većini. Softverskom novčaniku je mnogo lakše prići odnosno ostvariti pristup kiriptografskim ključevima na način koji nije autorizovan. Nakon pristupa ključevima, napadač može vršiti trasakcije kao što to može i vlasnik novčanika.

NAMERNO PONIŽEN? Nemački predsednik sleteo u Katar, niko ga nije dočekao pola sata (VIDEO)

Ipak, najčešći napadi se vrše putem napada na samog korisnika metodama socijalnog inženjeringa. Socijalni inženjering je detaljno opisan u literaturi dok su pojedine vrste prevara detaljno razrađene. Pored svega toga, mnoge vrste prevara su i dalje efikasne, dnosno ljudi lako podlegnu klasičnim prevnestarama.

U tom smislu bi obrazovanje učesnika na kripto berzi bilo neophodno i veoma korisno za učesnike na kripto tržištu kako bi bolje obezbedili svoj novac i sprečili gubitke.

Nedavno su dve platforme za kriptovalute povezane sa digitalnim preduzetnikom visokog profila Džastinom Sunom hakovane u dva napada pri čemu je ukradeno oko 115 miliona dolara. Ciljani projekti uključuju HTX berzu digitalnih valuta iz koje su hakeri izvukli oko 30 miliona dolara kriptovaluta.

HTX je izneo tvrdnju da je i blokčejn most Heco Chain takođe pod napadom a što je potvrdila i kompanija Sun koja je investitor HTX-a. Jasno je da se radi o značajnom upadu u kripto sistem. Radi pojašnjenja blokčejn most povezuje različite mreže kako bi omogućio brzu zamenu i kretanje različitih kriptovaluta.

U praksi se pokazalo da su ovi lanci podložni hakovanju. Za sada je u toku identifikacija izvora napada i trenutno se preduzimaju mere zaštite imovine i korisnika. Berza je privremeno suspendovala usluge depozita i povlačenja na HTX-u i Heco Chain-u kao meru predostrožnosti od daljih hakova.

Kompanija je takođe rekla da će u potpunosti nadoknaditi sve gubitke nastale usled napada na kripto novčanike. Reč je o tzv. „vrućim“ novčanicima što u prevodu znači da su novčanici povezani na internet a samim tim imaju i veću dostupnost za napadače.

Najnovijoj događaji govore u prilog upotrebe hardverskih novčanika što je sa bezbednosne strane bolje. Istovremeno, upotreba hardverskih novčanika prilično usporava aktivnosti korisnika na kripto berzi, što čini rad sa njima relativno nekonformnim. Koji od novčanika će prevladati u budućnosti, saznaćemo uskoro.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter