Izvor: Blic
27.08.2023 u 13:16
0

SRBIJA U POHDU NA SVETSKO TRŽIŠTE VIDEO-IGARA: Ove godine po prvi put Srbija imala zvanični štand na najvećem gejming sajmu

Pod sloganom THE NEW FRONTIER OF EUROPEAN GAME DEV, devet srpskih kompanija, predvođenih Asocijacijom industrije video igara Srbije (SGA), ima zajednički štand u biznis zoni sajma, uz podršku Privredne komore Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj. Srbija po prvi put ima nacionalni štand na najvećem svetskom gejming sajmu, u okviru vodeće evropske biznis platforme posvećene ovoj industriji - Gamescom for Business!

Zrele kompanije, nezavisni timovi i pružaoci usluga, zajedno sa predstavnicima SGA privukli su veliku pažnju međunarodne poslovne i gejmerske javnosti. Ove godine očekuje se preko 300 hiljada posetilaca, što Gamescom čini ubedljivo najvećim gejming sajmom na svetu.

Za srpske gejming kompanije i domaće igre zainteresovani su izdavači, investitori, mediji i gejmeri koji su u redu čekali da probaju naše igre. Za samo dva dana na štandu je održano preko 60 unapred ugovorenih sastanaka. Pored Srbije, u biznis zoni sajma nacionalne štandove imaju još 32 države sveta.

– Ovaj nastup sa jedne strane pokazuje ogroman napredak koji je ostvarila domaća gejming industrija. Naše igre, usluge i zaposleni u industriji na globalno tržište plasiraju konkurentne digitalne proizvode koje konzumira preko 100 miliona igrača u svetu. Sa druge strane, ovo je tek početak naših planova. Na licu mesta smo videli kako to rade druge velike industrije u Evropi i sada smo sigurni da idemo u pravom smeru – objašnjava Marija Ilić, predsednica Upravnog odbora SGA.

ISTRAŽIVANJE NA OKSFORDU Ako ste igrali ove igrice onda ste postali SREĆNI! (VIDEO)

U okviru štanda SGA, u Kelnu je predstavljeno devet kompanija, kao i same aktivnosti asocijacije. Pod sloganom THE NEW FRONTIER OF EUROPEAN GAME DEV, u fokusu će biti afirmacija vrhunskih domaćih talenata, originalnih igara koje nastaju u Srbiji, kao i kvalitetnih servisa koji mogu biti zanimljivi globlanim igračima. Na štandu Srbije su Two Desperados, Art Bully, GameBiz Consulting, Spring Onion Studio, Digital Asset Tailors, Onyx Studio, Fortuna Esports, kao i obećavajući nezavisni studiji Shosha Games i Phobos.

U pitanju su firme koje ne samo proizvode igre, već se bave e-sportom, produciraju trejlere, animacije, karaktere i grafičke elemente za domaće i strane klijente, bave se konsultantskim radom u poljima marketinga, monetizacije i poslovnog razvoja u domenu gejminga, i još mnogo toga. U okviru štanda SGA, oni će imati priliku da predstave svoj rad, da održavaju poslovne sastanke, ostvare nove poslovne kontakte, i budu deo šire priče o rastućoj srpskoj industriji video igara.

Nastup Srbije na sajmu Gamecom ne bi bio moguć bez podrške Privredne komore Srbije (PKS) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Učešće startapa Phobos na Gamescom-u podržao je Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske kroz projekat “Tehnopark Srbija 2- Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, kao alumniste programa Raising Starts.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter