Izvor: TELEGRAF.RS
22.08.2023 u 13:21
0

PREVARILI YOUTUBE: Dvojica Amerikanaca oštetili poznatu platformu za 23 miliona dolara!

Fernandes i Teran su uspeli da se predstave kao legitimni vlasnici autorskih prava na više od 75.000 tuđih pesama.

Krajem prošle godine američko Ministarstvo pravosuđa otkrilo je složenu prevarantsku operaciju koja se duže vreme dešavala na popularnoj platformi YouTube. Dvojica državljana SAD, Vebster Batista Fernandes i Hoze Teran, osmislili su način da iskoriste ranjivosti u YouTube-ovom sistemu zaštite autorskih prava.

Naime, Fernandes i Teran su uspeli da se predstave kao legitimni vlasnici autorskih prava na više od 75.000 tuđih pesama. Kroz svoju firmu MediaMuv, i u saradnji sa jednom kompanijom iz Dominikanske Republike, prijavljivali su YouTube-u navodno „neovlašćeno“ korišćenje sadržaja i primali su naknade za to.

MASK U PROBLEMU? „Možda ćemo propasti, kao što su mnogi predviđali“

YouTube im je ukupno isplatio više od 23 miliona dolara, što im je omogućilo luksuzan život, sa skupocenim kućama, automobilima i ogromnim bankovnim računima. Međutim, tome je došao kraj. Teran je dobio 70 meseci zatvora, dok će Fernandes provesti 46 meseci u zatvoru, uz dodatni nadzor nakon izlaska.

Ovaj slučaj ne odražava samo ponašanje pojedinaca, već i ukazuje na širi problem sa sistemom zaštite autorskih prava na YouTube-u. Zloupotreba ovog sistema nije retka, a ovo je samo jedan od mnogih slučajeva u kojem su prevaranti uspeli da izvuku značajne sume novca.

Postavlja se pitanje koliko je još slučajeva neotkriveno i koliko je YouTube u stvari ranjiv na ovakve vrste prevara. Ovaj slučaj pokazuje da je hitno potrebno unaprediti ovaj sistem na YouTube-u, gde praktično svako može da tvrdi da je neki sadržaj njegov.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter