Izvor: tanjug
30.08.2021 u 11:11
0

Tojota povećala proizvodnju vozila u julu za 12 procenata

 Kompanija Tojota Motor saopštila je danas da je njena globalna proizvodnja vozila u julu 2021. porasla za 11,9 odsto u odnosu na godinu dana ranije na 773.135 jedinica, ali da je dinamika rasta usporila zbog pandemije korona virusa i globalnog nedostatka poluprovodnika.

To je Tojotin 11. uzastopni mesec rasta proizvodnje, ali po znatno nižoj stopi nego u junu kada je zabeležen skok od 41,2 odsto, prenosi agencija Kjodo.

VAŽNO: 

DAČIĆ: Od evroparlamentaraca NISAM DOBIO tekst predloga za izmenu izbornih uslova u Srbiji

DR KON U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ OTKRIO: Nošenje maski može u potpunosti da zameni vakcinaciju

PROGNOZA ZA PONEDELJAK 30. AVGUST: Razvedravanje i skok temperature

Najveća japanska automobilska kompanija očekuje dalje usporavanje proizvodnje zbog problema sa nabavkama komponenti usled širenja korona virusa u jugoistočnoj Aziji, gde je sedište mnogih njenih dobavljača.

Iz Tojote predviđaju da će njihova globalna proizvodnja u septembru pasti za 40 procenata, odnosno za oko 360.000 jedinica, u odnosu na prvobitni plan.

U njihovim pogonima u inistranastvu proizvodnja je u julu povećana za 6,1 posto na 463.997 jedinica, dok je u Kini i drugim azijskim zemljama porasla za 9,1 odsto.

Posledice nestašice čipova već su registrovane u Severnoj Americi gde je Tojotina proizvodnja pala za 2,4 odsto, dok je kompanija proizvela u Japanu prošlog meseca 309.138 automobila, što je za 21,8 posto više nego u istom lanjskom mesecu.

Tojota je prodala širom sveta 858.569 vozila, što je najveći broj ostvaren u julu ikada i takođe 11. uzastopni mesec rasta prodaje, što se pripisuje oporavku tražnje za automobilima na ključnim inostranim tržištima, uključujući i severnoameričko.

PROČITAJTE JOŠ: 

GORAN VESIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Šta sve novo prestonica dobija – OVO SE DO SADA NIJE DOGODILO U BEOGRADU!

DANAS SLAVIMO SVETOG MIRONA: Posebno OVI LJUDI treba da pročitaju molitvu!

STEFANOVIĆ otvorio međunarodno takmičenje VOJNE POLICIJE „Čuvar reda“ u Kraljevu

GUŽVE U SAOBRAĆAJU, NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM: Teretna vozila na graničnim prelazima čekaju i do DVA SATA

U inostranstvu je prodato 718.762 jedinica, ili 16 procenata više nego u julu 2020.

Prodaja na domaćem tržištu je dostigla 139.807 vozila i povećana je za 9,4 odsto međugodišnje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter