Izvor: happybsc
14.01.2024 u 20:49
0

ZNATE LI ŠTA JE VANTABLEK: Najcrnja od najcrnjih materija na svetu

Istorija Vantablacka, jednog od najmračnijih materijala na svetu, datira od njegovog razvoja ranih 2010-ih od strane Surrei NanoSistems-a. Materijal je prvi put predstavljen u julu 2014. godine i brzo je stekao popularnost među umetnicima, dizajnerima i naučnicima zbog svojih jedinstvenih svojstava.

Vantablack je brend za novu klasu super-crnih premaza. Premazi su jedinstveni po tome što svi imaju hemisfernu refleksiju ispod 1% i takođe zadržavaju taj nivo performansi iz svih uglova gledanja.

Originalni premaz poznat kao Vantablack® bio je super-crni premaz koji drži nezavisno potvrđeni svetski rekord kao najtamnija supstanca koju je napravio čovek. Prvobitno je razvijen za satelitske sisteme za kalibraciju crnog tela, ali zbog ograničenja u načinu na koji je proizveden, prevazišli su ga naši Vantablack premazi naneti sprejom.

Vantablack premazi naneseni sprejom imaju nenadmašnu apsorpciju ultraljubičastog zračenja izvan terahercnog spektralnog opsega. Potpuno jedinstvena svojstva Vantablack premaza se iskorišćavaju za aplikacije kao što su snimanje dubokog svemira, detekcija automobila, optički sistemi, umetnost i estetika.

Ben Jensen, osnivač i izvršni direktor kompanije Surrei NanoSistems, izumeo je premaze, koje su javno predstavljeni u julu 2014. godine, i na kraju ih je komercijalizovao naučni tim iz Surrei NanoSistems.

Rani razvoj se desio u Nacionalnoj laboratoriji za fiziku u Velikoj Britaniji; termin „Vanta“ je skovan kasnije u njegovom razvoju.Ime Vantablack je zaštićeno od strane Surrei NanoSistems Limited,i pominje se u tri patenta registrovana u Uredu za patente i žigove Sjedinjenih Država.

Od 2022. Vantablack premazi su veoma skupi, a Surrei NanoSistems odbija da ih isporučuje privatnim licima. Uzorci se daju samo za aplikacije koje smatraju „važećim“. Nekoliko drugih firmi takođe distribuira vertikalno poređane nizove nanocevi.

Komercijalna proizvodnja
Prve porudžbine su isporučene u julu 2014. godine. U 2015. godini proizvodnja je povećana kako bi se zadovoljila potražnja u sektoru vazduhoplovstva i odbrane.

Kontroverze
Kontroverza je nastala kada je Surrei Nanosistems dodelio Anišu Kapuru ekskluzivna prava da koristi Vantablack u umetničkim aplikacijama. Mnogi umetnici su izrazili protivljenje njegovom monopolu nad supstancom.

Kao odgovor, Nanolab, proizvođač ugljeničnih nanocevi iz Voltama, u Masačusetsu, udružio se sa umetnikom iz Bostona Džejsonom Čejzom kako bi objavio crnu boju na bazi nanocevi pod nazivom Singulariti Black.[20] Tokom prvog prikazivanja boje, Čejs je, aludirajući na Vantablack, izjavio da su „njene mogućnosti zakržljale jer nisu bile dostupne za eksperimentisanje“, a izdanje Singulariti Blacka bilo je važno za stvaranje pristupa.

Vizuelne karakteristike
Pošto se Vantablack sastoji od ugljeničnih nanocevi koje apsorbuju izuzetno visoke nivoe vidljive svetlosti, smatra se jednim od najtamnijih stvorenih pigmenata. Kada se primeni na trodimenzionalne objekte, Vantablack proizvodi izgled dvodimenzionalne površine ili praznog prostora.

Kao jedan od najtamnijih materijala, Vantablack ima mnogo potencijalnih primena, kao što je sprečavanje zalutalog svetla da uđe u teleskope i poboljšanje performansi infracrvenih kamera kako na Zemlji tako iu svemiru.[17] Površine obložene Vantablackom su veoma pogodne za emitovanje i apsorpciju zračenja crnog tela. Ovi premazi poseduju odgovarajuću izdržljivost, što im omogućava da se dobro ponašaju u različitim temperaturnim rasponima i okruženjima kao što su aplikacije u vakuumu i vazduhu. Shodno tome, korišćenje Vantablack premaza u optičkim konfiguracijama može poboljšati njihove ukupne performanse

Pored direktnog uzgoja usklađenih ugljeničnih nanocevi, Vantablack se pravi u dve boje za prskanje sa nasumično orijentisanim nanocevima, Vantablack S-VIS i Vantablack S-IR sa boljom infracrvenom apsorpcijom od prethodne. Ove boje zahtevaju posebnu licencu, temperaturu od 100–280 °C i naknadnu obradu u vakuumu.Surrei NanoSistems takođe prodaje liniju boja za prskanje koje nisu nanocevi poznate kao Vantablack VBk koje se još lakše nanose.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter