Izvor: HAPPBSC
13.01.2024 u 09:58
0

Trka država, ali i privatnih kompanija na Mesec: Neuspesi, zastoji, „tanki“ budžeti

Dva američka neuspeha ove nedelje u trci na Mesec s Kinom ilustruju rizike koji prate planove NASA da se kladi na novu strategiju velikog oslanjanja na privatne kompanije.

Novi zastoji u NASA-inom programu istraživanja Meseca – „Artemis“ i problemi s pogonskim sistemom koji su osudili na propast misiju Astrobotikovog lunarnog lendera „Peregrine“ ilustriraju poteškoće s kojima se suočava jedina zemlja koja je spustila čoveka na Mesec, dok steže budžetski kaiš, ali i nastoji da sačuva svoje svemirsko nasleđe.

SAD planira da vrati astronaute na Mesec krajem 2026, odloživši taj datum ove nedelje sa 2025, dok Kina to planira da učini 2030. godine.

NAUČNICI RAZVILI NOVI ANTIBIOTIK: Superbakterija koja je mogla da uništi svet biće zaustavljena!

Pre nego pošalje ljude, svaka svemirska sila planira prvo da pošalje nekoliko manjih robotskih misija koje će istraživati Mesečevu površinu. Kineski program koji podržava vlada na čelu je tih nastojanja.

Astrobotic lender nosio je sedam NASA instrumenata koji su trebali da istraže Mesečevu površinu. Premda se lender neće spustiti na Mesečevu površinu čitav, za ovu godinu su u planu tri druge privatne misije na Mesec koje sponzoriše NASA, uključujući drugi Astrobotikov pokušaj.

NASA se jako oslanja na druge kompanije kao što je SpaceX Ilona Maska kako bi smanjila troškove misija na Mesec.

Poslednje američke misije na Mesec s ljudskom posadom bile su misije Apollo pre više od 50 godina, kada je NASA bila vlasnik svih letelica.

„Mislim da Kina ima jako agresivan plan“, rekao je direktor NASA Bil Nelson u utorak nakon što je objavio odlaganje „Artemisa“. „Mislim da bi oni želeli da se spuste pre nas jer bi im to dalo određeni vetar u leđa u PR smislu. Ali činjenica je da mislim da neće“, dodao je.

Američki startup-ovi moraju da razviju svemirske veštine i kulturu za što su bogatim vladama trebale desetine godina. Indija je takođe zauzela taj pristup oslanjanjući se snažno na privatne kompanije u istraživanjima svemira.

„Deset hiljada stvari mora se odviti dobro“ u debitantskoj misiji na Mesec kao što je Astrobotikova, rekao je profesor Red Vitaker sa Univerziteta Karnegi Melon. On je vodio razvoj malog lunarnog rovera s četiri točka koji je prenosio Peregrine.

„Greške tokom misije događaju se jako često“, rekao je.

Astrobotic je rekao da njegovi čelnici ove nedelje ne mogu da daju intervjue, ali direktor Peregrine misije Šarad Baskaran rekao je agenciji Rojters prošle godine da su suočeni s velikim izazovima.

„Moramo biti komercijalna kompanija. Nastojimo da budemo konkurentni u ovoj novoj eri komercijalnih svemirskih letova. Kada pogledate budžete, morate biti kreativniji i efikasniji i stvari raditi drukčije“, rekao je.

Drugi igrači

Idući korak u kineskim istraživanjima Meseca automatizovana je misija uzimanja uzoraka s tamne strane Meseca predviđena za ovu godinu, po čemu bi Kina ponovno bila prva.

U decembru 2013. kineska letelica Chang’e-3 bez ljudske posade realizovala je prvo svetsko kontrolisano spuštanje na Mesec od 1976. U januaru 2019. misija Chang’e-4, takođe bez ljudske posade, spustila se na tamnu stranu Meseca, što je isto bilo prvi put u istoriji.

Indija i kompanije iz Izraela i Japana nisu poslednjih godina uspele u svojim pokušajima spuštanja na Mesec.

Indija, koja je prošle godine uspela u drugom pokušaju da spusti lender Chandrayaan-3 na Mesečev južni pol, smatra Astrobotikov neuspeh lekcijom iz koje treba učiti.

„To je preko potrebna krivulja učenja za privatne kompanije slična onome s čime su se susretale vladine agencije SAD-a, Rusije i Indije u svojim prvim pokušajima spuštanja na Mesec“, rekao je Povan Kumar Čandana, suosnivač Skyroot Aerospace, koji je 2022. lansirala prvu indijsku privatnu raketu.

„To inspiriše naše startapove da se upuste u misije tog opsega u budućnosti“, rekao je.

Kad je reč o SAD-u, startup Intuitive Machines idući je na redu iz privatnog sektora koji će pokušati da osvoji Mesec. Na misiju lunarnog lendera potrošio je već gotovo 100 miliona američkih dolara, rekao je direktor kompanije Stic Altemus za Rojters prošle godine.

„Morali smo da izgradimo čitav lunarni program, ne samo lender. Pa je bilo malo skuplje“, rekao je.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter