Izvor:
04.11.2019 u 13:53
0

IZLOŽBA U GALERIJI SANU: Povodom 150 godina od rođenja SLOBODANA JOVANOVIĆA Izložba u njegovu čast!

Povodom 150 godina od rođenja Slobodana Jovanovića, a u okviru programa kojim Srpska akademija nauka i umetnosti obeležava jubilej istaknutog srpskog naučnika, 5 novembra u galeriji SANU biće otvorena izložba "Svet i vreme Slobodana Jovanovića (1869-1958)", autora Borisa Milosavljevića, višeg naučnog saradnika Balkanološkog instituta SANU.

Slobodan Jovanović bio je jedan od najvećih srpskih intelektualac, čovek raskošnog dara i ogromnog znanja.

Bio je, između ostalog, profesor prava koji je postavio temelje ustavnom pravu i političkoj sociologiji, tvorac više istorijskih knjiga, rektor Beogradskog univerziteta, sociolog, političar i književni kritičar.

Umro je u izgnanstvu, a rehabilitovan je 2007. godine.

Na izložbi će biti prikazani život i delo Slobodana Jovanovića, kao i prilike u kojima je stvarao i delao.

Biće osvetljen njegov doprinos nauci i biće predstavljena nova tumačenja razvoja i dometa njegove intelektualne zaostavštine, dok će već postojeća saznanja biće dopunjena novootkrivenim podacima i arhivskom građom.

Kosta Čavoški, predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje značajnog jubileja kazao je da Slobodan Jovanović pripada redu najznačajnijih srpskih intelektualaca.

"Umro je daleko od svog rodnog kraja ostavljajući iza sebe neverovatno veliko i vredno delo. On je vrlo rano postao član SANU, ali se nažalost akademija o njega ogrešila", kazao je Čavoški i dodao da akademija ima moralnu dužnost prema našim velikanima da obeležava godišnjice u vezi sa njihovim delima i životom i da organizuje naučne skupove i izdaje knjige njima u čast.

Milosavljević je rekao da je istraživanje Jovanovićevog dela i života najsličnije analizi srpske drževe od početka 19. veka, sve do šesdesetih godina 20. veka.

"Pokušali smo da prikažemo mesto Slobodana Jovanovića u tom periodu. Postavka sadrži komentare njegovih savremenika, jer je veoma teško razumeti da je neko ko se nalazio u središtu kulturnog i intelektualnog života jednog prostora bio tako lako zaboravljen. Zato u okviru izložbe imamo citate Jovanovićević slavnih savremenika kao što su Jovan Skerlić, Miloš Crnjanski, Isidora Sekulić…" kazao je Milosavljević.

Izložba, dodao je, sadrži i dva reprezentativna portreta, jedan je naslikao Uroš Predić i to kada je Jovanović završavao mandat u Srpskoj kraljevskoj akademijie, a drugi je delo Marka Murata, a taj portret, inače, stoji i zgradi Rektorata umetnosti u Beogradu.

Postavku čine i knjige koje su uticale na Jovanovića, pa će tako posetioci Galerije SANU imati priliku da vide knjige Jovanovićevog pradede Konstatina Marinkovića, među kojima su i važni prevodi poput onog pod naslovom "Otkriće Amerike" koji se čuva u Narodnoj biblioteci Srbije.

"Tu su i fotografije oca Slobodana Jovanovića koji je bio poslednji predsednik Srpskog učenog društva i njegove majke, rođaka…", kazao je Milosavljević i dodao da je ideja izložbe da se uđe u svet Slobodana Jovanovića.

Na velikoj fotografiji bićr obeležena kuća Slobodana Jovanovića koja se nalazila u Siminoj ulici na mestu gde je sada Dom zdravlja, a u okviru postavke je i originalno kanabe iz njegove kuće, a koje je njegova sestra prodala neposredno pred rušenje te kuće šesdesetih godna prošlog veka

Biće izloženi i Jovanovićevi dokumenti koji govore o njegovoj diplomatskoj karijeri i profesorskom radu.

Izložbu "Svet i vreme Slobodana Jovanovića (1869-1958)" otvoriće predsednik SANU Vladimir Kostić surta uveče u Galeriji sanu, a naučni skup posvećen Slobodanu Jovanoviću biće održan 7. i 8. novembra u SANU

tamnug.rs
Foto: Wikimedia.org

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter