Izvor: BSC happy portal
14.01.2024 u 10:56
0

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Američki rat za nezavisnost

Američki rat za nezavisnost (engl. American Revolutionary War; 1775—1783), koji je takođe poznat i kao Američki revolucionarni rat, je bio rat između Kraljevine Velike Britanije i trinaest „Ujedinjenih kolonija“ (Nju Hempšir, Masačusets, Roud Ajland, Konektikat, Njujork, Nju Džerzi, Pensilvanija, Delaver, Merilend, Virdžinija, Severna Karolina, Južna Karolina i Džordžija). Rat je predstavljao vrhunac politike Američke revolucije tokom koje su kolonisti hteli da zbace britansku vlast. Bitkom kod Leksingtona (18. aprila 1775) otpočeo je rat za sticanje nezavisnosti.

OPA! PUCAJU „POSEBNI ODNOSI“: Amerika razočarana u Britaniju, gde CURE INFORMACIJE?

Britanci su u međuvremenu sakupljali veliku vojsku da uguše pobunu. Naneli su značajne poraze američkoj pobunjeničkoj vojsci, sada pod komandom Džordža Vašingtona, zauzeli Njujork 1776. i Filadelfiju 1777. Međutim, nisu bili sposobni ili voljni da im nanesu završni udarac. Britanska strategija se oslanjala na mobilizovanje lojalističkih milicija, koje su potpuno regrutovali tek krajem rata. Loša koordinacija je pomogla neuspehu britanskog napredovanja prema Oblaniju 1777, što je za posledicu imalo zarobljavanje britanske vojske nakon bitaka kod Saratoge.

Francuska, Španija i Nizozemska republika su potajno pružali revolucionarima zalihe, municiju i oružje od 1776. Američka pobeda kod Saratoge je ubedilo Francusku da uđe u rat otvoreno, primoravši Britaniju da preusmeri vojsku na druga bojišta. Francuska pomoć se pokazala presudnom, ali i skupom, pošto je uništila francusku privredu i uvela zemlju u velike dugove.  Španija i Nizozemska republika su takođe ratovali naredne četili godine, preteći invazijom Velike Britanije i ozbiljno ugrozivši britansku moć vojnim operacijama u Evropi, Aziji i na Karibima.

Posle 1778, Britanija je preusmerila svoju pažnju na južne kolonije, što joj je donelo početne uspehe kada su ponovo osvojili Džordžiju i Karolinu 1779. i 1780. Britanske snage su pokušale da potčine Virdžiniju 1781, ali je francuska pomorska pobeda izvan zaliva Česapik dovela do francusko-američke opsade Jorktauna i zarobljavanja 7.000 britanskih vojnika. Ovaj poraz je slomio volju Britanije za daljim ratovanjem. Ograničene borbe su se nastavile kroz 1782, kada su počeli mirovni pregovori. Pariskim mirom iz 1783. je okončan rat i priznat je suverenitet SAD na teritoriji grubo ograničeno današnjom Kanadom na severu, Floridom na jugu i rekom Misisipi na zapadu. Sklopljen je i širi međunarodni mir, kom je razmenjeno još nekoliko teritorija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter