Izvor: Happy BSC Portal/Punkufer.dnevnik.hr
19.01.2024 u 14:22
0

SKORO 8 METARA: Evo kako izgleda grad sa najviše snega na svetu

Tokom zime pada toliko snega da je svakodnevno čišćenje lopatom nezaobilazna pojava među njegovih 300.000 stanovnika.

Snežni nanosi mogu da budu toliko visoki da ljudima blokiraju izlazak iz kuća. Aomori u Japanu se smatra mestom sa najviše snežnih padavina na svetu. Prema nekim statistikama, u glavnom gradu prefekture Aomori na najvećem japanskom ostrvu Honšu svake godine padne u proseku 7,9 metara snega.

Pixabay

Veći deo grada i okolnih mesta prekriven je debelim snežnim pokrivačem od novembra do aprila svake godine. Trotoari su često zatrpani visokim zidovima od snega i leda koji rastu kada ralice prođu kako bi očistili put.

Ledeni vetrovi

Obilan sneg je rezultat jedinstvene geografske lokacije Aomori između planina Hakoda i obala zaliva Mutsu. Do njega dolaze ledeni sibirski vetrovi koji se sudaraju na tom području i izazivaju brzo stvaranje oblaka. Zbog niskih temperatura u gradu – umesto kiše pada sneg.

Tokom zime pada toliko snega da je svakodnevno čišćenje lopatama nezaobilazna pojava među 300.000 stanovnika Aomorija. Snežni nanosi mogu da budu toliko visoki da ljudima blokiraju izlazak iz kuća. Najviše snega pada u poslednjoj nedelji decembra. Tada u proseku pada sneg šest od sedam dana sa 47 centimetara snega.

GRAD LEDA: Idilična oaza nateraće vas da spakujete kofere istog trenutka (FOTO)

Turisti vole sneg

Uprkos stalnim snežnim olujama, Aomori ne zatvara svoja vrata za turiste. Mnogi ovde dolaze zimi da uživaju u skijanju i drugim snežnim radostima, ali i da uživaju u domaćim specijalitetima – uglavnom jelima od sveže ribe i morskih plodova.

Do Aomorija nije teško doći ni kada pada sneg – avionom ili vozom. Iz Tokija ste u Aomori za tri sata sa japanskim super vozom

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter