Izvor: Informer.rs
19.01.2024 u 20:11
0

MOGU LI NAS ROBOTI ZAISTA ZAMENITI? Stručnjak zaledio prognozama

Kada je u pitanju veštačka inteligencija, moramo znati u šta ulažemo, jer nije svaka od njih isplativa, a ulaganja u njih su ogromna. Zbog napredovanja tehnologije, kompanijama su u fokusu ChatGPT i veštačka inteligencija. Da li ovo može da dovede do situacije da ljudi masovno počnu dobijati otkaze kao i da li je kraj kreativnosti što se ljudske civilizacije tiče?

Stručnjak za digitalni marketing Petar Vasić istakao je veštačka inteligencija jedna od tri glavne teme u Davosu.

Pored veštačke inteligencije razvija se i robotika. Sada imamo velike jezičke modele i nenormalne baterije koje su sve bolje i bolje. Trenutno 25 ogromnih firmi razvijaju humanoidne robote. Roboti će zamenjivati ljude u fizičkim poslovima koje oni ne žele da rade. To se isplati celoj civilizaciji. Ulazimo u doba kada ćemo imati previše svega na sve strane. Roboti će zameniti fizičke stvari i sve usluge i produkti će biti izuzetno jeftini, a rad će biti opcioni. Sem Altman, direktor ChatGPT-a će preko kripto valuta obezbediti incom za sve ljude. Odatle nas deli 15 ili 25 godina. U davosu su rekli da će jedan procenat poslova biti ugrožen od veštačke inteligencije. Kreativni deo je prvi u napadu. Od arhitekture, dizajna, ali i računovodstva biće zamenjen robotima. Ulazimo u jedno čudno doba– rekao je Vasić.

On je naveo da će nastati veliki problem prekvalifikacije.

Svaka država mora da ublaži taj udarac. Doći će do reedukacije na ogromnom nivou. Ne znamo koji će poslovi ostati, ali ni koji novi poslovi će se roditi. Mi smo napravili konkurenciju našoj inteligenciji koja će sada raditi skoro za džabe. Mi smo rasli u civilizaciji gde nas posao definiše. Stari Grci su sedeli i filozofirali i napravili ogroman civilizacijski iskorak. U tom trenutku će nam biti potrebno mnogo psihologa na primer. Ja zaista ne znam– rekao je Vasić.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter