Izvor: happybsc
17.08.2023 u 12:37
0

SREĆAN I ZDRAV PAS NEGOVAN : Brinite se o svom psu kroz igru!

Ljubimci su tu da nam ulepšaju dan i ispune jedan deo našeg života. Zato o njima morate brinuti svakodnevno, a veoma je važna i oralna higijena.

Nega zuba kod pasa je često zanemarena, a ne treba da bude. Vreme je da to promenite i što pre krenete sa negom kakvu vaš ljubimac zaslužuje. Ako psa boli zub ili desni, suočava se sa bolom i stresom za koje možda ni ne znate.

Pundravci možda ne daju mira, ali su dobri za zdravlje

Ako se ne leče zubi, bakterije mogu ući u krvotok i uticati na njegovo srce, bubrege ili jetru. Dobre vesti su da se svi ovi problemi mogu sprečiti redovnim čišćenjem zuba i pregledima kod veterinara.

pixabay

Na nesreću, psi ne mogu sami da se brinu o zubima, ali mogu delimično da pomognu grizući pravi proizvod. Dobro dugo žvakanje može im pomoći u struganju plaka i prljavštine, a većinu pasa to rado ispunjava. Prirodni izbori uključuju sirovu kožu ili kosti.  Neki psi neće želeti ove prirodne proizvode, ali mnogi uživaju u žvakanju igračke. Isprobajte razne igračke da biste videli šta vaš pas voli. Da li ste čuli za kosku za čišćenje zuba? Fenomenalna stvar! Ona tako dobro čisti zube ljubimcu, a istovremeno ga jako zabavlja! Pošto ima po sebi šupljine, kucini zubi ulaze u njih dok gricka kosku i igra se njom, i tako se sa njih skida prljavština. Uvek birajte gumene igračke, hrapave i dovoljno velike da ne predstavljaju opasnost za vašeg psa u smislu da pas ne može da je proguta.

pixabay

Obratite pažnju da igračka ne bude previše tvrda, jer pas može polomiti zub ili oštetiti usnu duplju. Ove igračke će pomoći vašem psu pri otklanjanju plaka i kamenca.Psi vole da jedu, a ukusne poslastice mogu biti vaš saveznik kada je u pitanju nega zuba kod pasa. Postoje poslastice za pse koje su namenjene čišćenju zuba i sprečavaju pojavu kamenca i paradontopatije. One uklanjaju ostatke hrane sa zuba i tako olakšavaju negu zuba kod pasa. Međutim, sve ovo neće zameniti potrebu za četkicom i pastom za zube, ali će pomoći kada je u pitanju nega zuba kod pasa. 

1.Četkica za zube za pse

Poželjno je da koristite četkice specijalno namenjene za pse. Postoje različite vrste četkica, a koju ćete vi izabrati zavisi od veličine vašeg psa, veličine njegovih usta, zdravstvenog stanja zuba i sl. Postoje četkice koje nemaju dršku nego se navlače na prst. Takođe postoje i sunđeri koji su za jednokratnu upotrebu. Najbolje je da se posavetujete sa vašim veterinarom oko izbora četkice za zube.

pixabay
2.Pasta za zube za pse

Malo je verovatno da će vaš pas naučiti da pljuje, pa mu je potrebna pasta za zube koja je dizajnirana posebno za pse, jer se ove paste ne ispiraju. One mogu biti različitih ukusa: menta, govodina, piletina i sl.

Iako Vam neće biti lako za početak naouružajte se strpljenjem, kako bi se vaš četvornožni prijatelj navikao. Najčeće če Vam biti potrebno i po nekoliko nedelja da se pas navikne na ovaj tretman

pixabay
Budite svesni ovih problema kod oralne nege pasa!!

Ako primetite bilo kakve promene u ustima vašeg psa, poput grudvica, promene boje, otoka, ranica ili promene mirisa, odmah kontaktirajte veterinara. Bilo šta od ovoga može biti znak da vaš pas pati od oralne bolesti ili stanja koje treba lečiti.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter