Izvor: alo.rs
30.11.2023 u 16:13
1

SVET PAMTI KADA JE TITO ZAPALIO TOMPUS U BELOJ KUĆI: To mu je omogućio niko drugi nego pokojni Henri Kisindžer (VIDEO)

Josip Broz Tito sedeo je u Ovalnoj sobi Bele kuće sa američkim predsednikom Ričardom Niksonom 1971. godine.

Tito je zapalio tompus, iako se u Beloj kući u tom trenutku ne puši više od dve decenije, navodi BBC na srpskom u tekstu od pre tri godine u kojem je opisana Titova uzvratna poseta Americi, a u čijoj organizaciji je učestvovao Niksonov šef Stejt departmenta Henri Kisindžer, koji je juče preminuo u 100. godini.

Nikson je 1970. godine bio prvi američki predsednik koji je posetio SFR Jugoslaviju.

Istoričarka Radina Vučetić kazala je tom mediju da je Tito tri puta bio u poseti SAD, a od 1962. godine svi američki predsednici su mu čestitali rođendan.

– Tito je boravio u Kemp Dejvidu, privatnoj rezidenciji američkog predsednika, što je činjeno samo kada je domaćin hteo da pokaže posebno uvažavanje za gosta, a na ovakvom tretmanu su predano radili diplomate Bogdan Crnobrnja i Henri Kisindžer – kazala je Vučetić.

Ona je rekla da je Tito „i večerao u Beloj kući“.

– O opuštenoj atmosferi svedočila je i Titova poseta Hjustonu i NASA (centru) i fotografije Tita sa kaubojskim šeširom, uz susret sa holivudskim zvezdama – navela je istoričarka.

Stevan Nedeljković, asistent na predmetima međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka, kazao je da je renomirane dnevne listove u SAD zanimalo baš sve o jugoslovenskom predsedniku – od vrste škotskog viskija koji je pio, do karakteristika prstena koji je nosio.

– Nije zaboravljeno da je Tito kasnio u svim prilikama tokom trodnevne posete, ali mu domaćin to nije zamerio – dodao je Nedeljković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SVET PAMTI KADA JE TITO ZAPALIO TOMPUS U BELOJ KUĆI: To mu je omogućio niko drugi nego pokojni Henri Kisindžer (VIDEO)”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter