Izvor: Happy BSC Portal/Informer.rs
10.11.2023 u 20:09
0

ŽELITE DA UŠTEDITE NOVAC: Isprobajte ove trikove, sigurno vam do sad nisu pali na pamet

Psiholozi su otkrili nekoliko korisnih trikova koji vam mogu pomoći da uštedite novac.

Od hodanja u visokim potpeticama do stavljanja kreditne kartice u zamrzivač, psiholozi otkrivaju osam naučno zasnovanih trikova pomoću kojih možete prevariti svoj mozak da uštedi novac.

1. Visoke potpetice za kupovinu

Ako želite da uštedite novac, nosite štikle u prodavnici.

Istraživači sa Univerziteta „Brigam Jang“ u SAD otkrili su da žene kada nose visoke potpetice ulažu toliko truda da održe ravnotežu da postaju opreznije kada troše novac.

Pixabay

2. Zamrznite kreditnu karticu

Pronađite način da sprečite kupovinu i dajte svom mozgu vremena da razmisli o tome da li je to zaista pametna odluka.

Jedan od načina da to uradite je uz savet gurua za uštedu novca Martina Luisa:

– Stavite svoju kreditnu karticu u plastičnu posudu sa vodom, a zatim je stavite u zamrzivač da napravite kocku leda. To znači da ćete morati da odmrznete led ili ga razbijte pre nego što možete ponovo da upotrebite svoju karticu, što smanjuje verovatnoću da ćete imati trenutak slabosti.

3. Distancirajte se od kafe

Umirete od želje za kofeinom pre kupovine? Sačuvajte kafu za kasnije, popijte je nakon šopinga.

Istraživači sa Univerziteta Južna Florida otkrili su da potrošači koji pre kupovine popiju kafu – troše oko 50 odsto više novca, bilo da kupuju u prodavnici ili onlajn.

Vođa istraživanja, Dipajan Bisvas je rekao:

– Kofein oslobađa dopamin u mozgu, koji uzbuđuje um i telo. Kao rezultat toga, unos kofeina dovodi do impulsivne kupovine u smislu veće količine kupljenih artikala i veće potrošnje.

4. Iskoristite stres

Utvrđeno je da razmišljanje o najstresnijem vremenu u vašem životu dramatično smanjuje količinu koju trošite.

Prema istraživanju u časopisu „Journal of Marketing Research“, potrošači pod stresom kupuju manje, a ako to učine, verovatno će kupiti osnovne stvari, a ne luksuz.

Sve ovo se dešava zahvaljujući hormonu stresa kortizolu, koji pokreće reakciju borbe ili bekstva i tera nas da razmišljamo o tome šta nam je zaista potrebno da bismo preživeli.

Kristina Durante, vanredni profesor marketinga na Rutgers Business School u ​​SAD, kaže da ljudi kada su pod stresom ulaze u režim preživljavanja i štite resurse kao sredstvo za osiguranje opstanka.

Pixabay

5. Obe ruke na kolicima

Kupci koji imaju slobodnu jednu ruku kada guraju kolica troše 25 odsto više od onih koji obe ruke drže čvrsto na ručki. Istraživači veruju da je to zato što je lakše ubaciti proizvode u kolica.

Profesor Zahari Estes, koji je vodio studiju na Bajes poslovnoj školi Univerziteta Siti u Londonu, rekao je:

– Bilo je šokantno otkriti da mala promena može imati tako veliki uticaj na potrošnju kupaca.

6. Ne razgovarajte sa prodavcima

Pored tvrdnji da nude ponudu koja se ostvaruje jednom u životu i uveravanja da će vam njihov proizvod promeniti život, prodavci znaju sve trikove da vas nateraju da nešto kupite.

Ali najbolji način da zadržite svoj novac u situacijama visokog pritiska je da držite jezik za zubima, umesto da kažete da niste zainteresovani.

– Jedna od najmoćnijih stvari koje možete da uradite je jednostavno da ćutite. Kada ne pokažete nikakvu reakciju, prodavac će pomisliti da njihova ponuda ne funkcioniše i odustati – kaže Lars Perner, docent marketinga na Univerzitetu Južne Kalifornije.

7. Koristite aplikacije za lice

Upotrebite aplikaciju za starenje, da vidite kako ćete izgledati jednog dana.

Prema eksperimentu objavljenom u „Journal of Marketing Research“, učesnici kojima se pokažu fotografije na kojima se vidi kako će izgledati kada ostare, za nekoliko decenija, verovatnije će staviti novac na svoje penzione račune umesto da ga sada potroše.

Psiholog Ana Serdžent kaže:

– Istraživanje pokazuje da vas čak i zamišljanje kako izgledate kao stara osoba može motivisati da donosite odluke koje su korisne za vaše dugoročno blagostanje i finansijske ciljeve.

ŠTA ZNAČI SANJATI PISMA: Da li žudite za novim izazivima?

8. Odvojite dan za novac

Znamo da su slobodni dani dragoceni, ali ako ih posvetite svojim finansijama, to može imati značajan uticaj na vašu porodičnu kasu.

Vendi De La Rosa, bihevioralni naučnik u laboratoriji „Common Cents“ Univerziteta Vharton, koja pomaže ljudima sa niskim primanjima da pronađu finansijsku dobrobit, tvrdi:

– Zaslužujete da odvojite vreme da dovedete svoj život u red kada niste na ivici i pod pritiskom. Zato označite dan u kalendaru koji ćete posvetite reorganizaciji vaših finansija. Iskoristite taj dan da pregledate svoju potrošnju i direktna zaduženja. Otkažite sve pretplate koje ne koristite i kreirajte pristupačne budžete za svaku od vaših kategorija potrošnje, od hrane do računa i odeće – piše The Sun.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter