Izvor: Happy BSC/Dnevno.rs
25.08.2023 u 10:43
0

OVO JE ŽENA KOJA JE NAJAVILA PROBOJ SOLUNSKOG FRONTA: Živojin Mišić je rekao da joj se ispuni želja! OVO JE TRAŽILA!

Ime Ljubice Čakarević doveka će pamtiti svi Užičani, ali i brojne patriote i ljubitelji istorije.

Tog leta 1918. Ljubica Čakarević imala je 24 godine. Mlada i lepa učiteljica iz Užica odbila je poziv okupatora da i dalje radi u školi i radije se posvetila grubim seoskim poslovima. Ponos joj nije dozvoljavao da radi pod austrijskom čizmom, dok su joj se otac i braća borili na frontu. Baš tada, pred kraj rata, Ljubica je otišla u Vrnjačku Banju odvevši sestru na lečenje. Tamo dolazi do istorijskog susreta koji će promeniti život lepe Ljubice, a našem narodu podariti još jednu priču o ratnoj heroini, o još jednoj srpskoj Jovanki Orleanki.

Kako je lepa Ljubica obukla uniformu

 

Čakarevićeva je u Vrnjačkoj Banji upoznala slavnog vojvodu Luneta. Narednik Drinske divizije Dragutin Jovanović tada se spremao za povratak na front i Ljubici je u trenutku palo na pamet da ga pita da je povede sa sobom.

Upozorio ju je Lune na brojne nevolje, na glad i na borbe, ali hrabra mlada Ljubica zarekla se da će sve ratne teškoće izdržati onako kako ih preživljavaju i svi slavni srpski junaci. Skratila je kosu, obukla vojničke pantalone i cokule i namestila šajkaču na glavu.

– Idem s vama i u smrt, bolje je to nego biti rob – rekla je Ljubica.

@srdjanristic92 Љубица Чакаревић – жена којој је Живојин Мишић рекао да може да тражи шта год жели и биће јој испуњено. Погледајте шта је тражила! #првисветскират #борба #ужице #хероина #солунци #солунскифронт #живојинмишић #петарбојовић #степастепановић #војвода ♬ original sound – srdjanristic92

Susret sa junacima

Njena golgota trajala je 27 dana, sve dok nije stigla do Vrhovne komande srpske vojske, iznemogla i izranavljena. Na brzinu su joj previli krvareće žuljeve, da bi Ljubica što pre obišla sve vojnike.

“HOĆU TOP!”

Tek odlikovanu Ljubicu Čakarević regent Aleksandar upitao je da li dama ima kakvih želja.

– Da napunimo top, da ga prema Bugarima okrenemo, a ja da opalim – odgovorila mu je čuvena užička učiteljica.

Najpre je videla brata Milutina, a potom se srela sa velikanima – dr Arčibaldom Rajsom i vojvodama Živojinom Mišićem i Stepom Stepanovićem. Ona je bila prvi vesnik iz porobljene Srbije. Tad ju je primio i sam regent Aleksandar, vrhovni komandant srpske armije, te je Ljubica dobila Zlatnu medalju za hrabrost “Miloš Obilić“.

Išla je od rova do rova i pričala o Srbiji, bodrila vojnike, ali opisujući i okupatorske zločine. Vidala ih je i ohrabrivala, kao dobra vila poslata sa neba. I najslabiji borci posle njenih priča o kućama i ženama koje ih čekaju jurili su puni elana, nestrpljivi da krenu u proboj Solunskog fronta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter