Izvor: kurir.rs
25.01.2024 u 18:48
0

TAJNA KOLUBARSKE BITKE: Kad je moral srpske vojske pao, razgovor dvojice generala promenio je tok rata

Posle bitaka na Drini, 8. novembra 1914. započelo je opšte povlačenje srpske vojske iz Mačve, sa Sokolske planine, Boranje i Mokre gore u pravcu, Valjeva i Užica.

Kod vojske je nastupio veliki zamor. U kišnim i hladnim jesenjim danima vladala je oskudica odeće, obuće i šatorskih krila. Zavladale su bolesti. Moral je počeo da pada. Bilo je i dezertiranja. Vrlo brzo napušteno je i Valjevo i krenulo je dalje povlačenje na desnu obalu Kolubare i Ljiga. Nova linija odbrane oslanjala se na neprekinuti niz planina – na Povlen, Maljen, Suvobor i dalje ka Rudniku. Da bi se front skratio i vojska odmorila napušten je, ne bez dilema, i Beograd, koji su zatim zauzeli Austrougari. Nova linija uspostavljena je na Kosmaju.

Srpska vojska nije imala dovoljno artiljerijske municije. Mnoge baterije slate su u pozadinu. Trupe su se bez obzira na sve ogorčeno borile, stopu po stopu čitavih mesec dana.Nije bilo lako ni Austrougarima. Vladali su iscrpljenost i glad. Nabujali Ljig i Kolubara, loši i od blata neprohodni srpski putevi, radili su protiv osvajača. Time je dovršena takozvana defanzivna faza Kolubarske bitke.

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE VOJVODA PUTNIK: Evo gde se nalazi planina nazvana po njemu

 

Komandant 1. Armije Živojin Mišić tražio je da njegova vojska napusti položaje na Suvoboru i povuče se na Rudnik, da se odmori i konsoliduje. Znao je da promrzla, izgladnela i slabo naoružana vojska, koja se defanzivno brani na suviše širokoj liniji fronta, ne može da dȃ nikakve rezultate. Mišić je morao čak i da zapreti ostavkom ako se njegova inicijativa ne uvaži. Komandant Štaba Vrhovne komande vojvoda Radomir Putnik smatrao je da bi to uslovilo i povlačenje drugih armija. U dugom noćnom telefonskom razgovoru nađena su rešenja prihvatljiva i za Mišića i za Vrhovnu komandu.

Rizik se isplatio, austrougarska komanda protumačila je napuštanje položaja kao kraj srpske vojske. Ali tri dana odmora, hrana, osušena odeća i obuća, povratili su duh vojnika. Pristigle su i poslednje rezerve, među njima i 1.300 kaplara, pitomci iz skopske Škole rezervnih oficira. Poletni i mladi, oni su uneli novi duh među saborce. U jedinice su stizali i obveznici sa juga, no najvažnije je bilo pristizanje 20.000 francuskih granata. Na prvoj liniji fronta pojavio se i stari kralj Petar Karađorđević. Sve je to podiglo moral srpskoj vojsci.

Protivofanziva je počela 3. decembra na sektoru 1. Armije, na Suvoboru i Maljenu u pravcu Valjeva i ostalih armija, preko Kolubare i Kosmaja, ka Beogradu. Do 15. decembra slomljen je otpor austrougarske vojske i oslobođena i poslednja stopa zemlje. U Srbiji je ostalo oko 60.000 ratnih zarobljenika. Balkanska autrougarska armija izgubila je dve trećine svog sastava.

Jedan od najenergičnijih komandanata u Kolubarskoj bici, idejni tvorac mnogih odluka general Živojin Mišić, dobio je čin vojvode.

Kolubarska bitka koja je trajala od 8. novembra do 15. decembra 1915. je tema kratkog dokumentarno-edukativnog filma iz serijala „Minijature“ koji se može pogledati na Jutjub kanalu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Uz svaku od minijatura, a biće ih ukupno 60 u produkciji „Zastava filma“, na sajtu ministartva se može pročitati i propratni tekst, poput ovog koji je sročio dr Mile Bjelajac sa Instituta za noviju istoriju Srbije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter