Izvor: Happy BSC Portal
27.10.2023 u 18:34
0

ZNATE LI ZAŠTO SE ZA ROĐENDAN JEDE BAS TORTA? Odgovor potiče još iz antičke Grčke, a ima veze sa ovom boginjom

Na rođendan boginje Artemide, Grci su joj pravili tortu, koja je podsećala na Mesec, koji sjaji.

Kada se slavi rođendan, sada se već podrazumeva da će se tu naći i neka torta, zajedno sa svećicama, koje se duvaju u momentu kada se zamišlja neka fina želja.

Danas imamo razne torte, što po veličinama, što po obliku i ukusu, dok su ranijih godina najpopularnije bile one standardne, okrugle, a što su imale više oraha, smatrale su se kvalitetnijim.

Međutim, da li ste se nekada zapitali odakle dolazi ta kultura slavljenja rođendana sa tortom? Zašto se ne slavi samo sa na primer palačinkama, sitnim kolačima ili mafinima? Odgovor potiče još iz antičke Grčke.

VEROVANJE IZ STARIH VREMENA KAŽE DA JE TO OPASNO: Da li smemo da probudimo mesečara?

Grci su imali boginju lova i Meseca, Artemidu i na njen rođendan, nudili su joj okruglu tortu, jer je bila u obliku Meseca. Svećice su bile tamo kako bi predstavljale sjaj Meseca.

Vekovima kasnije, ova tradicija je počela da se širi po celom svetu, zbog čega se koristi i dan danas.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter