Izvor: Happy BSc Portal/Sport.alo.rs
15.12.2023 u 07:37
0

KRAJ LIGE ŠAMPIONA KAKVU POZNAJEMO! Od 2024. „švajcarski model“ i jedna tabela, evo šta to znači za prvaka Srbije

Kada je sudija Glen Niberg označio kraj utakmice između Borusije Dortmund i PSG-a, ujedno je označio i kraj grupne faze Lige šampiona kakvu poznajemo.

Naime, od iduće sezone kreće u potpunosti novi format elitnog takmičenja, 70. ukupno i 33. otkako je Kup evropskih šampiona postao Liga šampiona, ujedno najveća promena u Ligi šampiona još od uvođenja grupne faze 1991. godine.

U Ligi šampiona, uključujući i kvalifkacije, nastupiće 83, a u grupnoj fazi svoje mesto će naći ukupno 36 timova.

U odnosu na dosadašnjih šest, sada će sedam ekipa ući kroz kvalifikacije, a Srbija će imati samo jednog predstavnika. Prvak naše zemlje će takmičenje početi u prvom kolu kvalifikacija. Razlika je ta što naš šampion nema sigurno mesto u LŠ, ali ima u LE. Prvak će krenuti iz plej-ofa za Ligu šampiona, pa će u najgorem scenariju u grupnu fazu Lige Evrope.

Tanjug/AP Photo/Jon Super

Ono što je najveća promena je to da više neće biti osam, već će svih 36 ekipa biti u jednoj grupi, a svaki će klub igrati osam utakmica. Klubove će podeliti u četiri šešira, a svaka ekipa će iz svakog dobiti po dva protivnika. Sa jednim će igrati kod kuće, a sa drugim u gostima.

Šest kola odigraće se od sredine septembra do sredine decembra, a dva kola krajem januara. Posle osam kola grupne faze formiraće se završna tabela i prvih osam ekipa plasiraće se u osminu finala, a one ekipe koje završe od devetog do 24. mesta igraće dve utakmice plej-ofa za osminu finala.

NEVIĐENA DRAMA U LIGI ŠAMPIONA: Milan i Njukasl ispali iz takmičenja, Barselona se žestoko obrukala u Belgiji

Od osmine finala igra se na ispadanje, baš kao što je bio slučaj i do sada, a finalna utakmice će biće odigrana u Minhenu 31. maja 2025. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter