Izvor: Informer.rs
29.06.2023 u 07:09
0

UEFA UVELA NOVO PRAVILO: „Anti-Chelsea zakon“ stupa na snagu odmah!

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin doneo je odluku o uvođenju "Anti-Chelsea" zakona kako bi sprečio malverzacije u fudbalskim transferima.

Dolazak Toda Bolija na kormilo Čelsija uzdrmao je fudbalske tokove u Evropi. Američki vlasnik upumpao je ogromnu količinu novca u klub sa Stamford Bridža, na pojačanja je potrošeno preko 600.000.000 evra zbog čega su Plavci poslednjih meseci na udaru kritika svetske javnosti.

UKRAJINA TRAŽILA DA SE RUSIJA IZBACI IZ UEFA I FIFA: Odgovor kakav je malo ko očekivao

Pozvali su brojni stručnjaci UEFA da uđe u dokumentaciju Čelsija i „prečešljaju“ do detalja svu papirologiju oko transfera, posebno zbog činjenice da Plavci, gotovo sigurno, ne ispunjavaju uslove finansijskog fer-pleja.

Ipak, pre nego što do provere poslovanja dođe Izvršni odbor UEFA danas je doneo novo pravilo vezano za transfere. Naime, klubovi neće imati mogućnost potpisa ugovor sa pojačanjem duže od pet godina kako bi sprečili „rupu u zakonu“ koju su klubovi koristili, a sve u cilju zaobilaženja pravila finansijskog fer-pleja.

Tanjug/AP

 

Da stvar bude zanimljivija, UEFA je usvojila zakon koji se zove „Anti-Chelsea zakon“, prenosi španski „As“. Povod za to bio je transfer Enca Fernandeza u Čelsi prethodne zime kada su Plavci Benfici platili 120.000.000 evra, a potom sa Argenticem potpisali ugovor na osam i po godina!

„Aleksandar Čeferin ima nameru da maksimalno ojača finansijski fer-plej kroz pomenutu odredbu. Klubovi razvlačenjem trajanja ugovor maksimalno produžuju vreme potrebno za amortizaciju troškova transfera. Tako je zimus Čelsi doveo Enca Fernandeza iz Benfike za 120.000.000 evra i sa njim potpisao ugovor na osam i po godina. Iza ovakvog ugovora krije se pomenuta strategija. To više neće biti moguće i klubovi će investiciju morati da opravdaju u roku od maksimalno pet godina“, navodi se u tekstu „As-a“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter