Izvor: Blic.rs
03.11.2023 u 18:07
0

OPASNOSTI PO CRNO-BELE U ŠPANIJI: Partizan večeras strepi od Baskonje; četiri „vruće ruke“ i dva tiha „X faktora“

Košarkaši španske Baskonije dočekaće Partizan večerasu 20:30, u meču šestog kola elitnog takmičenja u Evropi, a "parni valjak" će pokušati da iskoristi momentum posle slavlja u derbijima i da stigne do treće pobede u Evroligi.

Ipak, naravno da neće biti lako izabranicima Željka Obradovića, posebno jer se očekuje reakcija Baskonije nakon promene trenera. Ceh loših rezultata je platio Đoan Penjaroja, a na njegovo mesto je postavljen Duško Ivanović, doskorašnji strateg Crvene zvezde.

Upravo toga se pribojavaju u redovima crno-belih, jer gotovo sve ekipe počnu da pružaju bolje partije kada novi trener stigne u ekipu, a pogotovo što je reč o Ivanoviću, koji je celu prošlu godinu vodio bitke sa Partizanom.

Bivši kapiten preti Partizanu

Ipak, osim Ivanovića, u Partizanu strahuju i od dobrih partija nekoliko igrača domaće ekipe, između ostalog i Vanje Marinkovića, beka Baskonije, koji je u karijeri nosio dres Partizana, a čak je u jednom trenutku i bio kapiten crno-belih.
Marinković je loše započeo sezonu, odigrao je meč za zaborav protiv Reala u prvom kolu, ali je nakon toga uhvatio ritam, a u tri od naredna četiri meča je ubacio devet ili više poena, od čega je dva puta bio dvocifren. Posebno impresivan je bio u prošlom kolu, kada je za 22 minuta postigao 17 poena.

O Vanjinim kvalitetima je pred polazak za Baskiju pričao i Aleksa Avramović, košarkaš Partizana.

– Znam da su jedna fantastična ekipa, predvođena Vanjom. Fantastičan igrač, sa kojim sam imao prilike da sarađujem u reprezentaciji. Sjajan šuter. Doveli su odličnog trenera, svi dobro znaju ko je Duško. Imaju i dobrog šutera Markusa Hauarda i, kažem, oslanjaju se na tranziciju i taj šut za tri poena… dobro imaju i dobrog plejmejkera Meniona. Fizički su potkovan i dobar tim.

Jasno je da će Španci igrati na koš više, sjajna su šuterska ekipa, a Marinković bi vrlo lako mogao da bude igrač odluke sutra za domaći tim, ako pruži partiju kakvu ume, i kakvu je recimo odigrao u januaru u Beogradu, kada je u porazu Baskonije od Partizana ubacio 16 poena.

Hauard dobro poznat Partizanu
Pojavile su se glasine da je Markus Hauard povređen i da je njegov nastup pod znakom pitanja protiv beogradskog tima, međutim, sve je izvesnije da će sjajni strelac biti u timu za duel šestog kola.

O Hauardovim kvalitetima ne treba previše pričati, a sigurno je da se navijači, ali i igrači Partizana sećaju prošlogodišnjeg duela u Baskoniji, koji je upravo Hauard rešio sa 33 poena, a takođe je bio strelac i neverovatne trojke koja je taj susret odvela u produžetak.
Amerikanac je promenljivo igrao na startu sezone, nije se proslavio u prva tri kola, međutim, u naredna dva je zatrpao koševe protivnika, doduše, oba puta u porazu svog tima. Žalgirisu je ubacio 26, uz šest ubačenih trojki, dok je Panatinaikosu „isporučio“ 22. Nema sumnje, Hauard je jedan od najboljih strelaca u Evropi, a zaustavljanje njega je jedan od primarnih zadataka Obradovićeve ekipe.

Čima Moneke i Tadas Sedekerskis kao iks faktori
Čima Moneke nije imao baš najbolju prošlu sezonu u Monaku, ali je u Baskoniji doživeo preporod. Zanimljivo, krilni centar je krenuo samo jedan meč, od četiri koliko ih je odigrao do sada, ali ga ni minutaža od „samo“ 23 minuta nije sprečila da u proseku ubacuje gotovo 18 poena, uz šest skokova.

Posebno impresivan je bio protiv Žalgirisa, a taj meč je završio sa 32 poena i devet skokova.
Ipak, nije igrao u prošlom kolu protiv Panatinaikosa nije igrao, muči se sa povredom, a videćemo da li će Amerikanac igrati u meču sa crno-belima. Ukoliko zaigra, moraće Partizan veliku pažnju da obrati na njega.

Slično se može reći i za Tadasa Sedekerskisa, koji je tip igrača koji može sjajno da se uklopi u Ivanovićev sistem igre, a sigurno je i da spada među fizički spremnije igrače u Evropi.

Do sada je u sezoni beležio 8.8 poena, uz čak 8.8 skokova, a trenutno je ubedljivo najbolji skakač Evrolige, pa je Litvanac još jedan košarkaš koji može da naudi šampionu ABA lige.

Videćemo da li će slavlja u derbijima biti dodatan podstrek Partizanu ili su igrači Željka Obradovića ostali bez energije, a ukoliko žele da slave u Španiji, moraće da obrate pažnju na pomenute košarkaše, spreče Baskonijinu tranziciju i šut za tri poena, što je svakako najveći kvalitet Španaca.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter