Izvor: Sportklub.rs
02.05.2023 u 08:22
0

SJAJNA PRIČA DOBILA EPILOG: Belgijanac prvak sveta u snukeru

Belgijanac Luka Bresel u ponedeljak je prvi put u karijeri postao prvak sveta u snukeru. On je u kultnom šefildskom „Krusiblu“ sa 18-15 u frejmovima pobedio Marka Selbija četvorostrukog prvaka sveta.

Bresel (28) tako je postao čak četvrti nebritanac koji se domogao najprestižnijeg naslova u svetu snukera, a prvi još od 2010. godine i Australijanca Nila Robertsona.

Pred poslednju sesiju Bresel je imao odlične šanse da se domogne titule – vodio je 15:10. Od osam gemova odigranih u ponedeljak uveče Belgijanac je dobio tri i tako osvojio nagradu od 500 hiljada funti.

Ipak, nije bilo tako lagodno sportisti iz Dilsen-Stokema. Poveo je sa 16:10, ali tada je Selbi vezao pet frejmova i delovalo je da bi mogao da dođe do kolosalnog preokreta. Ipak, sa dva frejka Bresel rešava pitanje novog prvaka sveta.

Osim toga, Bresel je skočio za čak osam mesta na svetskoj rang-listi i sada je ispred njega samo Roni O’Saliven.

„Belgijski metak“, kako je Bresel poznat u svetu snukera, debitovao je na ovom takmičenju još 2012. kao 17-godišnjak i tada oborio rekord Svetskog prvenstva kao najmlađi učesnik svih vremena. Zanimljivo je da do ovog izdanja nije pobedio ni na jednom meču na SP.

Ispotavilo se da je ključna bila sesija na samom startu, u kojoj je Bresel poveo sa 6-2, ali je nedelja uveče i Selbijev savšreni frejm od 147 dovelo do sumnji u sposobnost Belgijanca da izdrži.

Na kraju meč ipak nije otišao do poslednjeg, 35. frejma. Poslednji put to se dogodilo 2002. godine, kada je Piter Ebdon bio bolji od Stivena Hendrija.

Treba naglastiti i da je Bresel u polufinalu eliminisao Kineza Sija Đijahuaija, koji je bio autor najvećeg preokreta u istoriji SP i koji je uspeo da veže 11 frejmova. U četvtrfinalu Bresel je šokirao svet snukera – demonstrirao je za šta je sposoban nadigravši najboljeg na svetu – Ronija O’Salivena.

ČESTITKE! DUPLA POBEDA Nemanje Milovanovića na stazi Hungaroringa!
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter