Izvor: BSC Happy
30.12.2023 u 22:34
0

Novakov plan za 2024. godinu: Sve je pod velom tajne, ali mogu da nas sačekaju iznenađenja svuda

Šta možemo očekivati od Novaka Đokovića u 2024. godini? Jednom rečju – sve. Izbor turnira bi mogao da bude dramatično drugačiji nego ove.

Srpski teniser će tokom 2024. godine napuniti 37 godina, a u skladu sa tim da mu je potreban veći period oporavka očekuje se da i sezona bude rasterećenija.

Dodatni problem prilikom pravljenja rasporeda su Olimpijske igre zbog čega bi trebalo očekivati i manji broj turnira.

Prethodne sezone je, ukoliko izuzmemo nastupe u Dejvis kupu, odigrao tek 12 turnira i osvojio čak sedam. I ove godine bi trebalo očekivati ovakav raspored, a praktično je sigurno tek nekoliko stvari.

Novak Đoković će odigrati svaki grend slem u godini (ukoliko sve bude po planu) i Olimpijske igre. To znači da već znamo pet takmičenja na kojima ćemo ga gledati.

Zvanično je potvrdio da će se takmičiti na Junajted kupu od 29. decembra do 7. januara, onda sledi sedam dana pauze, pa nastup na Australijan openu od 14. do 28. januara.

I onda sledi mali milion znakova pitanja… Rolan Garos je na programu od 26. maja do 9. juna, tri sedmice kasnije od 1. do 14. jula je na programu Vimbldon, a onda je od 26. avgusta do 8. septembra na programu US Open. Uz to je poznato da su Olimpijske igre na programu od 26. jula do 11. avgusta. Dakle, Novak će imati izuzetno ispunjen kalendar od kraja maja do prve polovine septembra. To će ujedno biti i ključni deo sezone kada će pokušati da bude na vrhuncu i tako napadne taj čuveni „Zlatni slem“ koji je najavio za ovu sezonu.

„Da li je bilo realno pre godinu, dve ili pet godina razmišljati o osvojena tri od četiri Grend slema? Ljudi su mislili da nije, a ja sam verovao da je moguće. Zato što poznajem sebe. Ako sam mentalno i fizički u redu, moguće je da to ostvarim. Ne želim da to zvuči kao nepoštovanje drugih tenisera, jer ih se uvek pazim. Na hiljade je onih koji se bore za svaki grend slem. Znam ko sam, verujem u sebe i to me je dovelo do ovih visina“, rekao je Đoković.

Dakle, to su sigurni turniri, a šta će biti između? Da li je možda Novak Đoković odlučio da napravi iznenađenje ida zaigra u Rio de Žaneiru (poručio je da mu je velika želja da igra u Južnoj Americi) i da kasnije nastupi u Akapulku posle toliko godina pauze, a ne u Dubaiju?

To bi imalo smisla ukoliko planira da igra na Indijan Velsu od 4. do 17. marta. Od 2019. godine nije igrao u Kaliforniji, a ne bi bilo preveliko iznenađenje i da kasnije propusti Majami ukoliko proceni da je to preveliko opterećenje.

Ove godine najverovatnije neće biti turnira u Srbiji tokom sezone na šljaci, pa ne bi bilo preveliko iznenađenje da Novak još jednom odluči da ne igra u Madridu, te da mu priprema na ovoj podlozi bude samo Monte Karlo (ukoliko igra i tamo), a onda tradicionalno Rim pre puta u Pariz. Rim je tu svakako najsigurniji masters sa obzirom na to da je tu uvek imao dobre rezultate i da ga je video kao savršenu pripremu za grend slem u Francuskoj.

Na travi neće igrati verovatno nigde osim na Vimbldonu, a onda mu sledi povratak na šljaku. Ovaj deo će biti izuzetno naporan, pa ne bi bilo iznenađenje da tokom aprila ne odigra nijedan turnir kako bi sebe rasteretio. Iako će u Sinsinatiju braniti 1.000 ATP bodova pitanje je da li će odlučiti da preskoči ovaj turnir jer počinje dan nakon Olimpijskih igara… To znači da bi morao da rizikuje da formu na betonu SAD traži bez turnira, što nije isto kao u slučaju Vimbldona gde se na travu znatno lakše navikava.

I nakon toga će Novak verovatno propustiti sve turnire do Šangaja, ukoliko se odluči uopšte da igra i taj turnir. Poznato je da ima gotovo besprekoran učinak u Kini i da je to jedno od najvećih svetskih tržišta. Teško je očekivati da će dve godine propustiti da se pojavi tamo, pogotovo jer je najavio skoro viđenje u Kini.  Sezonu će zatvoriti mastersom u Parizu (ukoliko Pariz i Šangaj ne budu izbor ili ili), a onda i Završnim mastersom u Torinu koji je na programu od 11. novembra. Dejvis kup, verovatno, neće biti prioritet u godini kada juri olimpijsko zlato zbog toga je takav akcenat bio na kraju prethodne sezone.

Dakle, od Novaka bismo mogli da doživimo još mnogo neočekivanih rezova, te da u svakom delu sezone odigra po jedan ili maksimalno dva mastersa uz grend slem. Ne bi trebalo mnoge da iznenadi ukoliko ne bude na prvom mestu ATP liste jer to sigurno neće biti prioritet, ali bi mu ostvarenje sna o „Zlatnom slemu“ to prirodno i donelo.

Niko sa sigurnošću ne zna kakve će poteze povući Novak jedino je sigurno da će potpuni fokus biti na osvajanju grend slem titula i olimpijskog zlata.

Za očekivati je da ove godine odigra najmanji broj turnira u karijeri, možda čak i tek 10. Pomalo paradoksalno, ali mu produženi mastersi (sa danom pauze) pružaju više šanse za oporavak i tako za bolje rezultate.

Potencijalni raspored Novaka u 2024. godini: Junajted kup, Australijan open, Akapulko, Indijan Vels, Rim, Rolan Garos, Vimbldon, Olimpijske igre, US Open, Šangaj, Pariz, Završni masters u Torinu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter