Izvor: Sputnik Srbija
31.07.2022 u 22:24
0

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Evropa i Amerika su na izdisaju po pitanju volje i mogućnosti da ovaj sukob traje u nedogled“

O rusko-ukrajinskom sukobu, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na HAPPY TV razgovaramo sa našim gostima.

Gosti večerašnje emisije koji će nam više reći o ratu u Ukrajini i najnovijim aktuelnostima su: general Mitar Kovač, pilot Stevan Ignjatović i analitičar Milovan Bajagić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

EKSKLUZIVNO! SKOT RITER ZA „AKTUELNOSTI“: NATO je krenuo u nelegalnu ofanzivnu akciju protiv Srbije bez ikakvog utemeljenja u međunarodnom pravu

Više o sukobu u Ukrajini, ali i drugim svetskim događajima, pratite u emisiji „AKTUELNOSTI“.

Putin je izjavio da će svim sredstvima i snagama čvrsto braniti svoje pomorske granice.

Milovan Bajagić, analitičar

– Kada pogledamo doktrinu nornarice Ruske Federacije, koju je utvrdio Putin, i kada pogledamo njen sadržaj, to je ništa drugo do vraćanje na pomorsku doktrinu SSSR-a, a to je štićenje teritorijalnih pretenzija, ne samo na Crnom moru, Severnom i Baltičkom moru… To je pozitivan pomak u odnosu na ranije – izjavio je analitičar Bajagić u emisiji „AKTUELNOSTI“.

Govoreći o „himarsu“ analitičar kaže da je to sve više reklama, nego što „Himars“ može zaista da izazove i nanese štete u ovom ratu. 

Stevan Ignjatović, pilot

O ulozi GPS-a

– To je navigacioni sistem koji su Amerikanci napravili i pokrili planetu sa nekih 31 satelitom. On je na orbiti od 19.130 kilometara iznad zemlje. Preciznost navođenja, ne samo raketa…on se koristi ii za taksi službu. Prva upotreba je bila na telefonima ove nove generacije. Da ne mislimo da su Amerikanci najpametniji i najbolji u svemu, Rusi su napravili „Glonass“ sistem koji ima 54 satelita, koji je na 21.150 km i njegova preciznost pogotka u nultu tačku je 5 do 10 metara. Evropa, da bi dokazala da i ona nešto zna, ona je napravila svoj sistem „Galileo“ i on je operativan postao tek negde od 2020. godine. Kina, kao jedna od sila, je napravila svoj sistem, gde je sa nekih 30 satelita pokrila planetu i njihovi sateliti kruže na 20.200 kilometara. Ono što je bitno je to da je brzina signala od stanice do prijemnika, tj. od satelita preko prijemnika do institucije, opremne, oružja, bilo koje tehničke sprave koja koristi negde 300.00 metara u sekundi i to je stravična brzina razmene podataka. Praktično, dobijate prikaz u realnom vremenu – objasnio je pilot Ignjatović u emsiiji „AKTUELNOSTI“.

– Amerikanci su, kada je počela specijalna vojna operacija u Ukrajini, isključili svoje satelite koji pokrivaju teritoriju Rusiju. Međutim, Rusi imaju svoje sisteme, tako da ne osećaju nikakav nedostatak što se tiče njihovog saobraćaja – dodao je pilot.

– Cela ova priča se svodi da Evropa, pored Ukrajine, koja najviše strada, ima velike probleme u finansijama, u održavanju svoje ekonomije – doao je Ignajtović

Ja mislim da u celoj ovoj priči, kada se pogleda, da ovo treba da se završi što pre i mislim da su i Evropa i Amerika na izdisaju po pitanju i volje i želje, a i mogućnosti da ovo traje u nedogled. Trećeg svetskog rata će biti samo ako dođe do direktnog sukoba između SAD i Rusije, a ovo što će Pariz, London, Brisel itd. biti gađani nečim, to može da bude samo kolateralna šteta velikih apetita Amerike i ničeg više – dodao je Ignjatović.

Mitar Kovač, general

 O kasetnoj municiji koju je koristila ukrajinska vojska

– Najveći problem je što se jasno vidi da se dejstvovalo po centru grada, gde nema nikakvih vojnih struktura. Sam Donjeck je izložen najviše ovih osam godina takvim nekontrolisanim artiljerijskim dejstvima, a evo sada ne samo rasprskavajućim granatama, minama, raketama, nego i u tim projektilima koji su punjeni protivpešadijsnim minama. Te mine su upravo namenje da stradaju civili, bilo ko ko nije naučen da prepozna da se radi o mini i da treba da se skloni. Vidimo da je čitav prostor zaprečen i da su počele ove specijalne jedinice za deminiranje, videli smo i samo sredstvo za deminiranje – rekao je general Kovač u emisiji „AKTUELNOSTI“. 

– Ono što je karakteristično jeste da su ukrajinske Oružane snage od samog početka rata, gde god da su mogle, koristile mine za zaprečavanje, a i ove mine upotrebile ili prebačene na taj prostor preko artiljerijskih raketnih projektila…Videli smo kako se radi razminiranje i u samom Mariupolju i koliko je mina bilo na samoj obali. Isto to je učinjeno i u Odesi, misleći da će desant ruske vojske da usledi dosta ranije. Imamo izveštaje da je dosta civila iz same Odese stradalo od tih mina. To je totalno jedna neprofesionalnost i bezobzirnost, kako od komandnog kadra, tako i od političkog rukovodstva. To je gubitnički sindrom. Svaka vojska koja nije imala osećaj za stradanje civila, ne samo da govori koliko je neprofesionalna, nego i da se pozdravlja sa tim krajem, da nikad više kao Oružana sila neće moći da dođe na taj prostor niti boraviti na njemu. To je slučaj sa ukrajinskom vojskom. Gde god može teroriše civile. Sada pod plaštom humanosti, zagovaraju ideju da iseljavaju, deportuju itd. stanovništvo iz Donjecka, Donbasa, pozivaju stanovništvo koje je pod kontrolom ruskih snaga da prelaze na njihovu stranu, da će im ukrajinska država dati smeštaj, obezbeđenje, osnovne socijalne potrebe, „brinući za njihovo grejanje“ u zimskim danima. Jedna karakteristična slika nehumanog delovanja i to se uklapa su o delovanju po svojim zarobljenicima. To je toliko morbidno…Vidim da ruske snage obilato skupljaju podatke i o tome će sigurno pravnim sredstvima morati da se iskaže stav prema odgovornim licima koji komandovali tim jedinicima da ispaljuju takve projektile i na ta mesta gde nema vojnih ciljeva – istakao je general Kovač. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter