Izvor: HappyBSC
29.06.2022 u 21:37
0

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Zapad prebacuje težište na naš teren da bi pokazali snagu koju odavno već nemaju“, „Ruski apetiti sada će biti sve veći i veći s obzirom na mogućnost napredovanja bez velikog otpora“

O rusko-ukrajinskom sukobu, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na HAPPY TV razgovaramo sa našim gostima.

Gosti večerašnje emisije koji će nam više reći o ratu u Ukrajini i najnovijim aktuelnostima su: advokat Branko Lukić, pilot Stevan Ignjatović, pisac Aleksandar Šargić i naučni savetnik Dragan Petrović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Sve je počelo na Balkanu i na Balkanu se mora i završiti“, „Ukrajina ne može da dobije ovaj rat“

Više o ratu u Ukrajini, ali i drugim dešavanjima u svetu pratite u emisiji „AKTUELNOSTI“.

Branko Lukić, advokat

O situaciji na Kosovu i Metohiji

– Sprema se opet napad na Srbe, uz podršku kolektivnog Zapada i treba biti oprezan, spreman – rekao je advokat.

Ističe da je najveći zločin posle 2000. godine pogrom Srba 2004. i 2008. godine otcepljenje Kosova bez saglasnosti Srbije.

– Zapad zna. Nije njima ništa nepoznato. Brisel je bio posrednik u pregovorima. Albanci nisu ništa ispunili od pregovora. Sad pokušavaju da zamagle situaciju šaljući bezbroj nekih predstavnika. Ni oni ne znaju šta hoće inače ne bio ni slali toliko predstavnika. Treba oni prvo da se dogovore, da bi mi mogli uopšte da odgovorimo. Oni doprinose jednom totalnom ludilu i zapravo spremaju ludilo na Kosovu – izjavio je Lukić u emisiji „Aktuelnosti“.

Advokat ističe da je zarobljavanje ruskih vojnika od strane Ukrajine mnogo manje nego što je zarobljavanje ukrjainskih vojnika od strane ruskih snaga. 

Vidimo da je veliki broj oružja na frontu. Stručnajci koji se time bave kažu da je veliki broj transportnih sistema i oružja dopremljeno pre rata, a da se sada samo pokriva da se nešto daje, a u stvari je već dato. Ovo što sada stiže, Rusi već uništavaju ili u transportu ili u skladištu. Vrlo je teško da mogu sada da prebacuju nešto Ukrajinci na sam front. Ne dobijaju najnovije oružje, iz razloga što se vidi da Rusi veliki deo oružja zarobljavaju. Zato, SAD su odlučile da najsavremenije dronove ne daju Ukrajini. Dakle, razumljiva je i briga Amerikanaca da bi najsavremenije oružje moglo da padne u ruke Rusima. Sa druge strane, videli smo da se veliki deo tog oružja prodaje na sajtovima – istakao je advokat Lukić.

Zapadnjaci, pogotovo Evropa, prebacuju težište na naš teren da bi pokazali snagu koju odavno već nemaju. Hoće sada da pokažu oni da imaju neku pobedu ili diplomatsku ili ratnu – dodao je advokat.

Dragan Petrović, naučni savetnik

– Mi kad pogledamo rešenje za jugoslovensku krizu koje je „u hodu“ doneto devedesetih godina, Badinterova komisija podrazumeva da su međurepubličke granice buduće državne granice i to je bilo veoma bolno za srpsku stranu kada je u pitanju bila Krajaina i kada je u pitanju bila Republika Srpska. Međutim, mi smo prihvatili radi međunarodnog mira. Da ne ulazimo u to, iako je doneto rešenje već 1994. godine da Srbi imaju široku autonomiju na području Hrvatske, da je došlo do „Oluje“ i „Bljeska“  i da nije bilo povratka na status kvo. Sa druge strane, kad je u pitanju Kosovo i Metohija, koji je deo Srbije po Badinterovoj komisiji, mi smo videli odstupanje od pravila na srpsku štetu. Dakle, tako bi nas odvela analiza pristupanja Evropskoj uniji Bosne i Hercegovine koja se centralizuje, suprotno Dejtonu, i Srbiju i Crnu Goru koji se razalabavljuju na dva koloseka, ili čak Makedonija koji se razlabavljuje – rekao je naučni savetnik u emisiji „Aktuelnosti“.

– Srpska strana je dala neverovatne ustupke. Dakle, Briselski sporazum čini u odnosu na dotadašnje stanje, zaključno sa 2013. godinom, izuzetne ustupke albanskoj strani, pa da kažemo i Evrospkoj uniji kao medijatoru. Sada su dati u okviru energetskog sistema izuzetni ustupci. Stalno je zvanični Beograd u situaciji da daje ustupkle i stalno sa druge strane su pretnje. Začuđujuće je da zapadne sile, umesto da pozdrave popustljivost Beograda, stalno se stavljaju na stranu Prištine ili se prave nemušti – zaključio je Petrović.

O situaciji u Ukrajini i na frontu

Naučni savetnik Petrović kaže da je čitava Luganska oblast je zauzeta. Dodaje da je Severodonjeck zaposednut. Navodi dalje u emisiji da je Lisičansk poslednja tačka što se tiče Luganske oblasti. Što se tiče Donjecke administrativne oblasti, samo je južni deo posendnut, a preostalo je oko trećine administrativne oblasti. Naučni savetnik Petrović ističe da je tu generalna bitka za Donbas. Dodaje i da nije došlo do linije pomeranja u odnosu na Donjeck, izuzev kod Gorlovke pre oko mesec i po dana, sedam kiilometara. Navodi da to znači da samo na ovom delu fronta nemamo pomeranje u rusku korist, jer je tu vrlo naseljenja aglomeracija. Tu je utvrđen sistem i nalazi se veliki broj ukrajinskih snaga i one koriste mogućnost da mogu da bombarduju Donejck, da mogu da pokažu propagandno da oni još uvek nisu napustili bitno napustili važne  teritorije.

– Daleko od toga da je bitka završena. Veliki su izazovi. Ruska strana nema zaokruženi javni cilj. Cilj se može posmatrati makar trostruko, s tim da je minimalni cilj od kog je ruska strana veoma udaljena, a to je ovo delovanje rusko-jezičkim jugoistokom. Da bi se to postiglo, ne samo da je potrebno pobediti u bici za severozapadni Donbas, nego pšosle toga treba na južno pravcu da se oslobode trupe i zauzme Nikolajev, ide do Tirospolja itd. Odesa je veliki istorijski i umetnički grad i neće se direktno napadati. Mi smo veoma udaljeni od  nekog prvog dela- prvog čina, jer prvi čin bi značio zauzeće višemilionskog grada Harkova, zauzeće tri grada sa po milion stanovnika – dodao je naučni savetnik.

– Ruska strana napreduje objektivno. To su velika prostranstva koja su posednuta, ali zbog veličine Ukrajine i brojnosti stanovništva iako je ovaj prvi deo veoma ohrabrujući za rusku stranu, imajući i u vidu međunarodne okolnosti, sankcije, propagandu itd., islim da dok se ne završi generalna bitka za Donjeck, da se ne može dalje videti. Sada su postignuti,  poslednjih desetak dana, izuzetni rezultati zauzimanjem Severodonjecka i odsecanjem Lisičanska, približavanjem Slavjansku gde se očekuje glavna bitka. Pad Slavjanska bi čitav plan srušio. Mislim da je ukupna ukrajinska pozicija je dosta teška, naorčito ako imamo u vidu velike gubitke u ljudstvu i nemogućnost da se substituišu profesionalni vojnici – zaključio je Petrović.

Aleksandar Šargić, pisac

O tome da li se rat u Ukrajini proširuje na ostala podruučja i regione u svetu

– Međunarodno pravo je „mrtvo slovo na papiru“ i to je jedna potpuna izmišljotina u ljudskoj civilizaciji. To nema nikakvu težinu i mi, kao ljudi, kao intelektualci, i naša država i rukovodstvo treba da budemo svesni da je međunarodno pravo izmišljotina velikih sila kako bi se kupilo vreme do narednog rata. Sa druge strane, Velika Britanija, kao nalogodovac, uzročnik i motivator svih ratova na svetu ima tu doktrinu „ravnoteža moći“ i njima je cilj da uvek proizvode ratove u svim delovima sveta, jer po njima i po njihovim filozofima rat je „permanentno stanje odnosa u ljudskom društvu“, a ako je rat permanentno stanje, onda je bolje da rat bude negde drugde, a ne kod njih. I zato mi permanentno imamo ratove u celom svetu.  Rusija će pobediti u ovom ratu u Ukrajini, ali će ostati nekoliko miliona Ukrajinaca koji će večno mrzeti Ruse i to je ono što je dobitak Velike Britanije – istakao je picac u emisiji „Aktuelnosti“.

– Treba da prestanemo da pričamo i razmišljamo kao nekakvi objekti i da pokušamo sebe da stavimo u funkciju subjekta i da konstatujemo ko su ti izazivači i kako se mi, kao mala balkanska sila, možemo tome suprotstaviti. A velike sile, kao Rusija, treba da razmišljaju za svoj račun na drugi način – dodao je Šargić.

Stevan Ignjatović, pilot

O daljem toku operacije u Ukrajini

– U situaciji opšte prevlasti na nebu i na kopnu, sa svojim snagama, ruska armada je nezaustavljiva. Oni napreduju. Ukrajinci jadni nemaju ni mogućnost, ni osnovu, a ni želju da više pružaju otpor. Gde će i koliko još ljudi da pogine, to je na greh ruskovodstva Ukrajine, njihovih oficira i njihovih prozapadno orijentisanih političara koji jednostavno slušaju šta govore Amerika i Engleska. Oni nemaju cenu za smrt svojih ljudi. Koriste ih kao tropovsko meso. Sada s obzirom da je ogromna teritorija već zaposednuta, gde će ruska vojska stati, pitanje je. Mislim da će sada apetiti biti sve veći i veći s obzirom na mogućnost napredovanja bez velikog otpora, smanjenjem žrtava koje su oni u početku imali u svojim jedinicama, jer je očigledno bio jedan veliki momenat izenanađenja energičnosti odbrane Ukrajine prema ruskoj armadi koja je krenula. Ukrjainci nemaju čak ni moderno oržuje kojim bi pokušali da se suprotstave ruskoj armadi. Iz kog razloga? Sve što su dobili, 70 odsto je uništeno u raznoraznim magacinima, a ostatak je neupotrebljiv za savremeno ratovanje. Sve je to neupotrebljivo. To je samo dokaz da će biti hiljade i hiljade mrtvih – istakjao je Ignjatović. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter