Izvor: ALO.RS
14.11.2023 u 16:32
0

OTKRIVENO DA AMERIKA U TIŠINI NAORUŽAVA TAJVAN: Evo kako Bajden šalje novac

Kad je američki predsednik Džo Bajden nedavno odobrio 80 miliona dolara pomoći Tajvanu za kupovinu američke vojne opreme, Kina je saopštila da „osuđuje i protivi se" onome što je Vašington uradio.

Neobaveznom posmatraču to možda nije delovalo kao nešto posebno visoka suma. To je manje od cene jednog borbenog lovca. Tajvan je već naručio američku vojnu opremu u vrednosti od više od 14 milijardi dolara.

Da li je tih skromnih 80 miliona dolara zaista važno?

Iako je bes automatski odgovor Pekinga na bilo kakvu vojnu podršku Tajvanu, ovaj put je nešto bilo drugačije. Ovih 80 miliona dolara nije bila pozajmica. Taj novac je potekao direktno od američkih poreskih obveznika.

IRANSKO ORUŽJE NIKAD VIĐENO: Dali su mu ime „Gaza“, a evo kako izgleda (VIDEO)

Prvi put za više od 40 godina, Amerika je iskoristila vlastiti novac da bi poslala oružje zemlji koju zvanično ne priznaje. Sve se to dešava u sklopu programa zvanog strana vojna sredstva (FMF). Od ruske invazije na Ukrajinu iz prošle godine, FMF je upotrebljen za slanje oko četiri milijarde dolara pomoći Kijevu. Korišćen je i za slanje još milijardi dolara Avganistanu, Iraku, Izraelu, Egiptu i tako dalje.

Ali sve do sada bio je dodeljivan samo zemljama i organizacijama koje priznaju Ujedinjene nacije. Tajvan nije jedna od njih. Nakon što su SAD prebacile diplomatsko priznavanje sa Tajvana na Kinu 1979. godine, one su nastavile da prodaju oružje ostrvu prema odrednicama Zakona o odnosima sa Tajvanom.

Ključno je bilo prodavati tek toliko oružja da Tajvan može da se odbrani od mogućeg kineskog napada, ali ne i toliko da bi mogao da destabilizuje odnose između Vašingtona i Pekinga. Decenijama su se SAD oslanjale na ovu takozvanu stratešku dvosmislenost da bi mogla da posluje sa Kinom, istovremeno ostajući Tajvanov najverniji saveznik.

Ali tokom protekle decenije, vojna ravnoteža u Tajvanskom moreuzu drastično se nagnula u korist Kine. Stara formula više ne funkcioniše. Vašington insistira da se njegova politika nije promenila, ali zapravo, na ključne načine, jeste.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter