Izvor: Alo.rs
06.08.2023 u 15:37
0

APOKALIPSA U SLOVENIJI: Nevreme se ne zaustavlja, sve je RAZORENO UNIŠTENO, poginule tri osobe

Situacija u Sloveniji je dramatična pošto je tu zemlju sinoć pogodilo jako nevreme.

Potopljena su brojna mesta, a stotine vatrogasaca i pripadnika drugih hitnih službi su na terenu.

U razornim poplavama u četvrtak i petak poginule su tri osobe i uništeni su putevi, mostovi i kuće u maloj alpskoj zemlji. Dve trećine teritorije su bile pogođene.

U Opštini Medvode, zbog velike količine padavina, vodotoci na području cele opštine poplavili su nekoliko objekata i površina.

Najteže u Kamniku

U Kamniku je evakuisano na desetine stanovnika sa najugroženijih mesta, prema rečima gradonačelnika Mateja Slapara situacija je alarmantna, a ogroman deo putne i druge mreže je uništen.

U Kamniškoj olasti dalje vladaju izuzetno teški uslovi. Put za prevoj Črnivec je na više mesta porušen, most u Stahovici i neprohodni put za Kamnišku Bistricu, ozbiljna je situacija i u Bistričici, a na području Tunjica, posebno u Lanišu, neke objekte je odnela klizišta.

Niz tokove Kamniške Bistrice, Bistričice i Tunjiščice slile su se velike količine vode, a na vlažnom terenu su se pokrenula ogromna klizišta.

„Lavine su odnele dosta puteva, uključujući i kuće, ugroženi su pojedini objekti u dolini Črne, u Krivčevu je kritična situacija. Zbog vanredne količine vode propusti su popustili, pa je voda uzištila ogroman deo putne mreže u opštini“, opisao je situaciju gradonačelnik Kamnika, prenose slovenački mediji.

Na ovim prostorima je putna mreža manje-više uništena, od republičkih do lokalnih puteva, kao i vodovodna i kanalizaciona mreža. Put do Črnivca ostaće neprohodan nekoliko dana ili čak nedelja.

Na snimcima sa društvenih mreža mogu se videti i automobili koji su do krova zatrpani zemljom i kamenjem koje ponelo klizište.

Vatrogasci i gorski spasioci su ipak uspeli da dođu do najugroženijih mesta, a juče i danas je uz pomoć policijskog helikoptera izvršena i evakuacija stanovnika sa ovih prostora.

Oštećen je i vodovod, pa je veliki deo stanovništva i dalje bez vode. Prema poslednjim informacijama, ekipe kamničkog komunalnog preduzeća uspele su da obezbede vodosnabdevanje dela grada Kamnika, a napori da se voda obezbedi za ostatak domaćinstava još traju.

Građani koji nemaju vodu za piće mogu je inače nabaviti na sabirnim mestima. Istovremeno, nadležni upozoravaju da ga treba prokuvati.

Voda je poplavila i područje Barutane, a sa njom su uništeni i brojni privredni objekti i drugi objekti, nove prostorije gorskih spasilaca koje su nakon višegodišnjih napora otvorene pre nepunih godinu dana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter