Izvor: Happy BSC
29.12.2022 u 17:08
0

AUSTRALIJA ĆE IZRUČITI AMERICI OFICIRA U PENZIJI: Vojni veteran optužen za zaveru zato što je obučavao kineske pilote

Australija je odobrila američki zahtev za izručenje bivšeg pilota američkih marinaca Daniela Dugana, koji je, između ostalih optužbi, optužen da je kineskim pilotima nezakonito nudio “vojnu obuku”. Veteran-pilot borbenog aviona navodno je “pružao vojnu obuku pilotima NRK (Narodne Republike Kine)” kroz južnoafričku školu leta u tri navrata 2010. i 2012. dok je još bio američki državljanin, prema optužnici iz 2017. koja je nezapečaćena u SAD.

Od tada se odrekao svog državljanstva i postao državljanin Australije. Dugan je takođe optužen za obučavanje kineskih pilota kako sleteti na nosače aviona, ocjenjivanje kineskih vojnih pilota pripravnika i pružanje vazduhoplovnih usluga u Kini, a sve bez potrebnog odobrenja američkog Stejt departmenta.

Očekuje se da će biti optužen za zaveru, za izvoz odbrambenih usluga u Kinu, zaveru za pranje novca i kršenje Zakona o kontroli izvoza oružja, ako se izručenje obavi. Bivši marinac, koji je proveo deset godina u službi i napredovao je do čina majora, porekao je sva nedela i planira da se bori protiv izručenja. Njegov advokat, Denis Miralis, potvrdio je da bi bilo “neostvarenje pravde” da se pilotu sudi u SAD, s obzirom na to da u australijskom zakonu nema ekvivalent optužbama s kojima se suočava.

“Australija nema embargo na oružje za Kinu, Australija nije sankcionirala Kinu, zato bi izručenje trebalo propasti na temelju toga što ne ispunjava uslove dvojne kažnjivosti”, rekao je Miralis. Duganova porodica tvrdi da su optužbe “politički motivisane” i insistira na tome da je on samo radio posao koji su drugi strani piloti decenijama obavljali u Kini s punim znanjem svojih vlada. Njegov slučaj biće saslušan pred sudijom u januaru.

Iste nedelje kada je Dugan uhapšen u svom domu u Novom Južnom Velsu u oktobru, britanska vlada izdala je saopštenje u kojem je upozorila penzionisane vojne pilote da se klone kineskih regruta nakon vesti da je 30 britanskih pilota potpisalo posao za više nego dvostruko veće plate od uobičajenih zarada za uvežbavanje regruta kineske vojske.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter