Izvor: Happy BSC
29.12.2022 u 17:53
0

NAJAVA TAJVANSKOG GIGANTA POLUPROVODNIKA: TSMC će uložiti 40 milijardi dolara u fabriku čipova u SAD

Vodeći proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) pokrenuo je danas masovnu proizvodnju nove generacije čipova na matičnom Tajvanu. „TSMC potvrđuje vodeću poziciju u tehnologiji i istovremeno značajno ulaže na Tajvanu“, rekao je predsednik TSMC Mark Liu na ceremoniji obeležavanja proizvodnje i širenja kapaciteta u gradu Tainanu na jugu Tajvana.

KINA TUŽILA AMERIKU SVETSKOJ TRGOVINSKOJ ORGANIZACIJI „SAD zloupotrebljavaju mere kontrole izvoza“

Potražnja za tri-nanometarskim čipovima vrlo je snažna zahvaljujući novim tehnologijama, uključujući 5G i računarske proizvode visokih performansi, naglasio je Liu ne navodeći detalje. Čipovi bazirani na novoj, tri-nanometarskoj tehnologiji (N3) traže manje prostora i energije, a brži su i efikasniji. TSMC je u početkom decembra objavio da će više nego utrostručiti planirana ulaganja u novu fabriku u SAD, na 40 milijardi dolara. Njegovo ulaganje spada među najveća strana ulaganja u istoriji SAD.

Tajvanska kompanija takođe, gradi fabriku čipova i u Japanu, a saopštila je i da razmatra mogućnost širenja poslovanja i na Nemačku.Kako bi otklonio bojazni da će TSMC-ova ulaganja u inostranstvu potkopati ključnu poziciju Tajvana u sektoru poluprovodnika, Liu je rekao da masovna proizvodnja novih čipova pokazuje da preduzimaju konkretne mere kako bi razvili nove tehnologije i proširili kapacitete na Tajvanu. 

„Masovna proizvodnja je uspešna i donosi dobru zaradu“, istakao je Liu dodajući da će nova tri-nanometarska tehnologija u sledećih pet godina kreirati proizvode tržišne vrednosti 1.5 biliona dolara. TSMC je objavio i da priprema teren za gradnju fabrika još sofisticiranijih, dva-nanometarskih čipova, koji bi takođe trebalo da se proizvodi na Tajvanu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter