Izvor: AGENCIJE
25.11.2023 u 20:22
0

BAJDEN I SI NOVA RUNDA SUKOBA: Predsednik Kine je besan otišao iz Amerike, svi strahuju od poteza koji će povući

Američki predsednik Džozef Bajden održao je nedavno sastanak sa kineskim kolegom Si Đinpingom koji je trajao čak četiri sata. Bajden je u početku isticao da je uveren da se teški odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Kine poboljšavaju, hvaleći sporazume o smanjivanju proizvodnje fentanila i obnavljanju vojne komunikacije, ali priznajući da i dalje postoje duboki napori ne bi li se dodatno poboljšali odnosi dve zemlje. Onda je usledio preokret koji niko nije očekivao, naročito ne zvanični Peking.

Bajden je razgovore sa predsednikom Kine nazvao jednim od najkonstruktivnijih i najproduktivnijih diskusija koje su imali, .

Ipak, napuštajući samit nakon konferencije za novinare, Bajden je rekao da i dalje smatra Sija diktatorom, uprkos napretku koji su postigli tokom sastanka.

„Pa, gledajte, on je diktator u smislu da je on čovek koji vodi državu koja je komunistička zemlja koja je zasnovana na obliku vlasti koji je potpuno drugačiji od našeg“, rekao je Bajden.

BIO PREMIJER PA GA IZDAO: Prvi Putinov premijer Mihail Kasjanov proglašen za „stranog agenta“ u Rusiji

Oštra reakcija Pekinga

Upitana o Bajdenovim komentarima, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je da je ovakav govor izuzetno pogrešan i neodgovorna politička manipulacija i da se Kina tome odlučno protivi, preneo je Čenelnjuzejža.

„Moram da istaknem da uvek ima ljudi sa skrivenim motivima koji pokušavaju da poseju neslogu i razbiju kinesko-američke odnose, a ni ovo neće uspeti“, dodala je ona.

Zamoljena da pojasni na koga je mislila, Mao je odbila, rekavši da misli da ko god pokušava da potkopa i poseje razdor između Kine i SAD to zna.

Činilo se kako je primarni cilj susreta bilo obnavljanje kanala komunikacije, uglavnom preko vojske, kako bi se izbegla bilo kakva vrsta pogrešne komunikacije ili procene za koje se američki zvaničnici boje da bi mogla da dovede do otvorenog sukoba.

„Moj posao je da ovo (odnos Kine i Amerike) učinim racionalnim i izvodljivim da ne bi došlo do sukoba“, kazao je Bajden.

Takođe je rekao da je Kina pristala da progoni kompanije proizvoda koje između ostalog sadrže i fentanil, moćni narkotik koji je podstakao krizu sa drogom u Sjedinjenim Američkim Državama, tako da će SAD pomno pratiti da li će Kina poštovati odluke koje su donesene na samitu.

Predsednik Amerike je rekao da će sporazum Kine o smanjenju opasnih hemikalija „spasiti živote“ i rekao da ceni Sijevu posvećenost tom pitanju.

Visoki zvaničnici Bajdenove administracije rekli su uoči samita da su njihove kineske kolege poslednjih nekoliko meseci „oklevale“ da li da pristanu na ponovno uspostavljanje komunikacije između vojske dve zemlje. Pitanje koje su Bajden i njegovi glavni savetnici poput državnog sekretara Entonija Blinkena, savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana i ministra odbrane Lojda Ostina pokrenuli u gotovo svakom razgovoru sa Kinezima.

Američki zvaničnici su rekli da je incident sa kineskim špijunskim balonom posebno naglasio važnost komunikacije između dve vojske.

Sprečavanje da napetost preraste u sukob

Razgovori u Kaliforniji su bili veoma direktni i podrazumevali su više diskusija nego njihov sastanak pre godinu dana. Američki predsednik je bio „veoma direktan“ sa Sijem o brojnim temama, rekao je zvaničnik, dok je Sija zabrinula retorika unutar Sjedinjenih Američkih Država o Kini.

„Kina nema planove da nadmaši ili svrgne Sjedinjene Države, a Sjedinjene Države ne bi trebalo da planiraju da potisnu ili obuzdaju Kinu“, rekao je Si, a objavila kineska državna novinska agencija Sinhua.

Takođe je bilo reči i o Tajvanu i Si je naglasio da je to jedno od najvećih i najopasnijih pitanja kada je reč o odnosima SAD i Kine. Prema rečima kineskog lidera, Kina želi mirno ujedinjenje i naveo je uslove pod kojima će biti primorana da ikoristi silu. Bajden je ponavio da je stav SAD da se održi mir i stabilnost u regionu.

„Vidite, mir je u redu, ali u nekom trenutku moramo da se okrenemo rešenju“, rekao je on. Takođe je pozvao SAD da prestanu da naoružavaju Tajvan i podrže Kinu.

Ostale teme diskusije

Kada je reč o ratu na Bliskom istoku, Bajden je ohrabrio Sija da iskoristi uticaj Kine na Iran kako bi upozorio na eskalaciju sukoba. Ministar spoljnih poslova Vang Ji je rekao da je Kina već razgovarala sa Irancima na tu temu.

Takođe su razgovarali i o veštačkoj inteligenciji i dogovorili se da zajedno rade na razvoju nove tehnologije.

Bajden je rekao Siju da je važno da Kina bude transparentnija kada je u pitanju nuklearno naoružanje, jer brzo širi svoj arsenal.

Sa sukobima koji besne na Bliskom istoku i dok se priprema za izbore, Bajden se nada da će sprečiti da još jedna kriza eksplodira dok on „komanduje“ Amerikom.

„Mislim da je najvažnije da se ti i ja jasno razumemo, bez pogrešnih shvatanja ili komunikacije“, rekao je Bajden Siju.

Na to mu je Si odgovorio da je „planeta Zemlja dovoljno velika da obe zemlje uspeju“.

Organizacija susreta

Samit je pažljivo dogovoren i svečana dobrodošlica je bila posebno organizovana. Kao domaćin sastanka, Bajden je prvi izašao iz rezidencije kako bi poželeo dobrodošlicu Siju. Postavljen je crveni tepih pored kojeg su stajali marinci i zastave obe zemlje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter