Izvor: Tanjug
12.07.2022 u 15:28
0

BBC UKAZAO NA BRITANSKE RATNE ZLOČINE Ministarstvo odbrane odgovorilo optužbom za „neodgovorno i netačno“ izveštavanje!

Britansko Ministarstvo odbrane optužilo je BBC za „neodgovorno i netačno“ izveštavanje, nekoliko sati pre emitovanja dokumentarca BBC Panorame u kojem se pripadnici britanske Specijalne vazdušne službe (SAS) u Avganistanu optužuju za hladnokravna ubistva avganistanskih civila.

Ministarstvo tvrdi da bi dokumentarac mogao da ugrozi britanske vojnike jer izvlači „neopravdane zaključke“ na osnovu optužbi zbog kojih je, kako navode u ministarstvu, vojna policija sprovela dve istrage i nakon kojih nije bilo krivičnog gonjenja, prenosi Gardijan.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Nijedna istraga nije pronašla dovoljno dokaza za krivično gonjenje. Insinuiranje suprotnog je neodgovorno, netačno i ugrožava naše oružane snage, kako na terenu, tako i kada je u pitanju njihova reputacija“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Dokumentarac, koji je nastao na osnovu četvorogodišnje istrage, biće emitovan večeras, a u njemu se navodi da su pripadnici jedinice SAS u Helmandu ubili 54 osobe pod sumnjivim okolnostima 2010. i 2011. godine.

„STVARNOST JE DRUGAČIJA OD UKRAJINSKE PROPAGANDE!“ Ispovest vojnika koji je položio oružje (VIDEO)

BBC navodi, pozivajući se na zvanična dokumenta, da postoji obrazac „iznenađujuće sličnih izveštaja“ o operacijama SAS, poznatih kao misije ubijanja i zarobljavanja, tokom kojih su vojnici ubijali Avganistance tokom noćnih racija.

Zatvorenici su često izdvajani iz zarobljenih porodičnih grupa i ubijani, nakon što su, kako je utvrđeno, napravili ručnu bombu ili jurišnu pušku AK47 zbog čega se autori BBC Panorame pitaju da li takve akcije jedinica SAS predstavljaju „britanski ratni zločin“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter