Izvor: agencije
13.11.2023 u 19:35
0

BITKA ZA BEBE U GAZI: Izraelski tenkovi na kapiji bolnice Al Šifa, DOK SE LEKARI BORE ZA BEBE umotavaju ih u foliju i stavljaju pored tople vode

Prevremeno rođene bebe u najvećoj bolnici u Gazi Al Šifa zdravstveni radnici umotavaju u foliju i stavljaju pored tople vode u očajničkom pokušaju da ih održe u životu, upozorio je direktor bolnice, dok izraelske snage nastavljaju da dejstvuju po okolnim ulicama.

Osoblje bolnice Al-Šifa bori se da novorođenčad održi u životu nakon što su zalihe kiseonika nestale i morali su ručno da prenesu bebe iz inkubatora neonatalne jedinice u drugi deo bolnice.

„Bio sam sa njima malopre. Izvadili smo ih iz inkubatora. Umotamo ih u foliju i stavimo toplu vodu pored njih da ih zagrejemo“, rekao je direktor medicinskog centra dr Muhamed Abu Salmija za televiziju Al Arabi.

Lekar je rekao i da je nekoliko dece već umrlo na odeljenju intenzivne nege.

Zdravstvene vlasti za ovakvu tragičnu situaciju optužuju Izrael, koji konstantno bombarduje i blokira Gazu. Sama Gaza je i pre napada bila osiromašena i gusto naseljena teritorija.

Portparol ministarstva dr Ašraf al-Kidra rekao je da je kompleks bolnice „van funkcije“ nakon što je više puta bio na meti izraelske vatre.

Izraelske snage stigle su danas tenkovima do kapija bolnice Al Šifa u gradu Gaza, u kojoj su zbog prekida pružanja usluga u protekla tri dana preminula najmanje 32 pacijenta, među kojima tri prevremeno rođene bebe, javlja Al Arabija pozivajući se na osoblje. „Tenkovi su ispred bolnice. U potpunoj smo blokadi. To je potpuno civilno područje.

Samo bolnički objekat, bolnički pacijenti, lekari i ostali civili koji borave u bolnici. Neko bi ovo trebalo da zaustavi“, rekao je jedan od hirurga u bolnici Ahmed El Mokalalati. Al Arabija navodi da je najmanje 650 pacijenata i dalje je u bolnici i očajnički traži da ih primi Crveni krst ili evakuiše neka neutralna agencija u drugu medicinsku ustanovu.

Bombardovali su rezervoare vode, bombardovali su bunare, bombardovali su i pumpu za kiseonik. Bombardovali su sve u bolnici. Tako da jedva preživljavamo. Svima govorimo, bolnica više nije bezbedno mesto za lečenje pacijenata. Mi štetimo pacijentima time što ih držimo ovde“, rekao je El Mokalalati. Izrael tvrdi da se bolnica nalazi na vrhu mreže tunela u kojoj se nalazi štab palestinske militantne grupe Hamas, kao i to da su pripadnici Hamasa krivi za nevolje bolnice jer je navodno koriste kao ljudski štit.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter